keskiviikko 18. joulukuuta 2013

24 jouluista kysymystä

Tämän kyselyn näin Keyword: Love ja Kahvia ja kosmetiikkaa -blogeissa ja päätin vastata itsekin. Myös Pieni nutturapää ehti julkaista omat vastauksensa minun vielä miettiessä omiani.
Pidän joulusta, mutta tänä vuonna on ollut vähän joulumieli kateissa, mutta ehkä jouluiset postaukset täällä blogissa tuovat vähän nostetta  joulun odotukseen. Ja onhan se mukava tehdä vähän vähemmän kulutuskeskeisiäkin postauksia näin joulun aikaan, että muistuu ne tärkeämmätkin asiat mieleen. Kuvituksena Neron parhaat ilmeet, kun mitään jouluista ei nyt löytynyt.

*This post is only in Finnish*

1. Parasta joulussa? Yleinen tunnelma, oleskelu ja herkuttelu.

2. Joulumusiikkisi? En itse juurikaan kuuntele joulumusiikkia, mutta äiti on monesti kuunnellut Vesa-Matti Loirin joululevyä jouluna ja se on ehkä itselle se tutuin ja eniten jouluun kuuluva musiikki.

3. Tykkäätkö katsella jouluelokuvia? Millaisia? En juuri katsele. Lapsuudesta muistuu mieleen Yksin Kotona -leffat ja Joulupuu on kärvennetty. Ja muistelen, että legendaarinen Willow esitettiin ennen monesti jouluna ja se tuli aina siskon kanssa katsottua. Enemmän jouluun kuuluu minulle nykyään Lumiukko ja Samu-Sirkan joulutervehdys :D

4. Jouluherkkusi? Suklaa! Suolaisista jouluruoista porkkanalaatikko ja hernetuuvinki. Hernetuuvinki on Pohjois-Pohjanmaalainen perinneruoka, jota meillä on aina jouluna äitin itse tekemänä. En tiedä ketään muuta perhettä keillä sitä olisi, ja kukaan kavereistanikaan ei ole ikinä siitä kuullut muualta kuin minulta :O. Onkohan kellekään lukijalle tuttu ruoka?

5. Mitä ehdottomasti pitää olla jouluaterialla? Yllämainittuja porkkanalaatikkoa ja hernetuuvinkia sekä isäni leipomaa leipää. Meillä on myös aina punajuuri-, peruna- ja italiansalaattia, josta itse syön punajuurta ja perunaa, varsinkin punajuurta. En juuri syö jouluruokia ja kasvissyöjänä kinkkukin jää välistä, niin teen itselleni aina jotain ei-jouluista, mutta hyvää ruokaa jouluksi (tänä vuonna varmaan lasagnea).
6. Koska joulukoristeet pääsee kotiasi koristamaan? Omaa asuntoa en koristele. Lapsuudenkodissa varmaan kyntteliköt laitetaan ikkunoihin joskus joulukuun alussa ja joulukuusi laitetaan esille ja koristellaan sitten aattona ja muutama muukin koriste yleensä kaivetaan silloin esiin. Isäni yleensä laittaa aattona myös ulos lyhtyjä tai ulkotulet.

7. Joulu kotona vai jossain muualla? Lapsuudenkodissani vietän. Joskus lapsena ollaan oltu mummolassa ja kerran teini-iässä ollessani olimme isoveljeni luona aattona, mutta kyllä se oma lapsuudenkoti on minulle se ainoa oikea paikka viettää joulua. Tosin nykyisin olen siellä vain aaton, koska en mielellään jätä Neroa yksin pitkäksi aikaa.

8. Itse tehdyt lahjat vai kaupasta ostetut vai molempia? Yleensä ostetut. Joskus olen leiponut suklaakakkuja lahjaksi kaverien perheille ja opettajille.

9. Laitatko ulkovaloja pimeyttä valaisemaan? Itse asun kerrostalossa, joten en. Isä tosiaan laittaa tulia ulos jouluna, mutta mitään jouluvaloja meillä kotonakaan ei ole juuri harrastettu.

10. Joulu oman perheen kanssa vai isommalla porukalla? Oman perheen kesken. Eli meillä on yleensä minun lisäksi isä, äiti, siskoni lapsineen ja heidän isänsä. Tänä vuonna isoveljenikin saattaa olla paikalla, mutta varmaa se ei vielä ole. Muutama naapuri pistäytyy yleensä jossain vaiheessa tuomaan jonkun joulutervehdyksen, mutta pääasiassa ihan perheen kesken ollaan. 

11. Onko sinulla joku joululahjatoive? Rikasta miestä taisin jo aiemmin täällä blogissa toivoa :D Ei varsinaisesti ole toiveita. Tai ehkä se voisi olla toive, että isoveljeni tulisi meille kotiin jouluksi, koska ei olla aattoa oltu samassa paikassa vuosiin.

12. Paras saamasi joululahja? Paljon ihania lahjoja on tullut saatua ja ei oikein mikään yksittäinen nouse yli muiden. Lapsuudesta mieleen ovat kuitenkin jääneet oma pulkka, alempana mainittu potkuri, Pieni Merenneito -video, ensimmäiset omat Sony Walkmanit ja teini-iässä saatu oma tv.

13. Kamalin saamasi joululahja? Ei tule kamalia lahjoja mieleen...ellei lasketa sitä kun kerran sain enoltani lahjaksi kilon suklaakonvehteja ja niitä tuli syötyä niin paljon, että jouluyönä ei ollut enää kovin hyvä olo :D

14. Kuvaile unelmien joulusi? Joku todella rauhallinen joulu. Ei mitään kitinöitä eikä tappeluja kenenkään toimesta (viittaan lähinnä siskon lapsiin ;D).

15. Mikä on ärsyttävin joululaulu? Nimeltä en osaa mitään sanoa, mutta jotkut tuoreempaa tuotantoa olevat suomalaiset iskelmä-joululaulut on kyllä kamalaa kuunneltavaa (kuulin vasta jonkun kamalan autoradiosta, kun olin isäni kyydissä).

16. Oletko tehnyt jo jouluvalmisteluja tälle vuodelle? Mitä? Lahjat on ostettu ja paketoitu. Ostin lahjat hyvissä ajoin, koska en halua mitään paniikkia ja stressiä viime tipassa. Jouluvalmisteluja minulla ei muuten hirveästi olekaan. Tosin kakku pitää vielä leipoa joulun jälkiruoaksi.
17. Paras joulujuoma? Jouluaterialla juomana pitää olla punaviiniä ja kokista. Ihan omissa laseissaan kuitenkin, ei sekoitettuna :) Illalla sitten glögiä.

18. Oikea kuusi, tekokuusi vai ei kuusta ollenkaan? Ihan ehdottomasti oikea kuusi. Meillä ei ole koskaan ollut tekokuusta ja en sellaista ikinä haluakaan. Pitää saada se kuusen tuoksu. Olemme niin kauan kuin muistan saaneet aina joulukuusen lahjaksi entisiltä naapureiltamme, kuusi ilmestyy pihallemme aina hyvissä ajoin ennen joulua :)

19. Käykö teillä joulupukki? Viime vuosina on käynyt siskon lasten takia. Tänä vuonna ilmeisesti pukki ei ehdi kuin jättämään lahjat ovelle ;) Toinen siskon lapsista ei enää usko pukkiin ja toinen saa tyytyä selityksiin.

20. Paras joulumuisto lapsuudestasi? Mieleen tulee, kun saimme yhtenä jouluna siskoni kanssa molemmat lahjaksi omat, punaiset potkurit. Niillä sitten viiletettiin yöpuvut päällä pitkin tietä aattona, kun piti tietenkin päästä heti testaamaan.

21. Laittaudutko aattona hienoksi vai hölläiletkö koko päivän yöpuvussa? Vähän on vaihdellut, yleensä kyllä laitan jotain suht normaalia, rentoa vaatetta ja meikkaan vähän. Joskus on tullut oltua yöpuvussakin.

22. Peruna, -porkkana, -bataatti vai lanttulaatikko? Porkkana ehdottomasti. Lantusta en tykkää ja muita vaihtoehtoja meillä ei ikinä ole harrastettu.

23. Paras joulusuklaa? Kaikki :D Paradis -rasia on kuulunut moneen jouluun, niin ehkä pitää sanoa se. Myös Pandan juhlapöydän konvehdit on hyviä ja lapsuudesta muistuu mieleen Budapest -suklaat, joita piti varastella äidiltä.

24. Joulutortut vai piparit? Kumpiakin tulee syötyä, jos tarjolla on, mutta kumpikaan ei ole mitään suurinta herkkuani. Keskityn enemmän niihin suklaisiin jouluna. Piparitkin ovat edelleen minusta parhaita taikinana. Mummoni tekee aina itse piparitaikinan ja lähettää sitten pipareita isäni mukana jouluksi meille kotiin ja tänä vuonnakaan en ole kuin mummon tekemiä pipareita syönyt.


Sellaista kuuluu minun jouluun. Onko muilla samanlaisia perinteitä tai tapoja joulun viettoon?

8 kommenttia :

 1. Minäkin olen kasvissyöjä enkä edes oikein jouluihminenkään, niin samantyyppisesti mennään eli teen jotain parempaa ruokaa kuin arkena, mutta todennäköisesti en mitään kovin jouluista. Munakoisomoussaka on tällä hetkellä todennäköisin vaihtoehto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli aikoinaan kotona pienet taistelut siitä, voiko joulun tehdä jotain täysin jouluun kuulumatonta ruokaa, mutta onneksi sitten lopulta taivuttiin siihen, että parempi, että saan ne omat ruoat väsätä eikä tapella asiasta :D Ja nyt mun ei tarvi tyytyä syömään pelkästään salaatteja ja laatikoita!

   Poista
 2. Ihana juttu! En ole kuullutkaan tuosta hernehässäkästä. Paradikset on hyviä! :p Se Aladdin tummine suklaineen ei yllä samalle tasolle. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle menee kyllä Aladdinitkin, mutta jos saan valita niin yleensä otan Paradisin. Viime vuonnahan tuli myyntiin se pelkästään tummaa suklaata sisältävä versio, mutta niitä en oo edes maistanut :)

   Poista
 3. Mahtava mielikuva lapsista viilettämässä kelkoilla yöpuvut päälle :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä kuin lämmin joulu sattui olemaan, mutta mieleen on selvästi jäänyt, että meillä oli siskon kanssa yöpuvut päällä. Taisi siinä jotkut takit yöpukujen päällä olla, mutta aukinaisina. Kai sitä oli niin vauhti päällä, ettei palellut :D

   Poista
 4. Meilläkään ei juuri ole joulukoristeita, en omista mitään, mutta saatiin miehen kaveripariskunnalta tänä vuonna joulukukkanen :). Jotkut valot ois jees, mutta en jotenkin viitti laittaa semmoseen rahaa.

  Tänään radiossa sanottiin, että viime joulun soitetuin joululaulu oli Last Christmas, se on kyllä yksi ehdoton inhokkini!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla itseasiassa ois jossain sellaiset kirkkaat, lumihiutaleen muotoiset sisäkäyttöön tarkoitetut jouluvalit, mutta en tiedä missä ne on ja ei mulla tässä nykyisessä asunnossa ois oikein niille paikkaakaan. Muita joulukoristeita en ees omista ja en oo nähnyt tarpeelliseksi hankkia, kun kämpässä on liikaa tavaraa nytkin :D

   Mää olin ihan unohtanut Last Christmasin! Enpä oo vielä tänä vuonna kuullut kertaakaan :D

   Poista