tiistai 19. toukokuuta 2015

New York osa II: Mitä tein, näin ja koin.

New Yorkissa jatketaan. Tällä kertaa vähän turisteilufiiliksissä, eli mitä tein, näin ja koin reissussa. Paljon ehti kuuden yön reissussa nähdä, mutta todella paljon jäi näkemättä. Tunnustan, että aivan eteläisin kärki Manhattanista jäi näkemättä, samoin Brooklyn. Näitä alueita toivottavasti pääsen näkemään toisella kertaa.

Siitä huolimatta, että majailin East Riverin toisella puolen, pyörin Manhattanilla enimmäkseen läntisellä puolikkaalla ja keskiosissa. Pohjois-Eteläsuunnassa ehdin koluta Upper West Siden ja Greenwich Villagen väliä. "Pakollisista" nähtävyyksistä jäi näkemättä mm. World Trade Centerin alue muistomerkkeineen, Brooklyn Bridge ja Vapaudenpatsas. Tiedän, kamalaa. 
Minua matkailijana ei välttämättä edes kiinnosta jotkut perusnähtävyydet. Vapaudenpatsas esimerkiksi ei innosta hirveästi. Sen sijaan yleinen hengailu, hyvät ruokapaikat ja museot, sekä tietenkin shoppailu, ovat etusijalla.


Times Squaren mainostauluja ja ihmisvilinää.

Paljon aikaa minulla menikin yleiseen palloiluun ja maailman menon ihmettelyyn. Shoppailu vei samoin oman osansa reissusta. Nähtävyyksiksi luettavia paikkoja, joita ehdin puolestaan näkemään, olivat mm. Times Square, Flatiron Building, Grand Central Station ja muonituspuolelta Shake Shack. Shake Shack -ateriani tosin hain Upper West Siden ravintolasta sen originaalin Madison Square Parkin sijaan. Myös Central Parkissa toki kävin, mutta vierailuni jäi sen verran lyhyeksi, että en siitä sen enempää kirjoittele.

New Yorkissa monet myymälätkin ovat nähtävyyksiä itsessään. Minä kävin Nintendo Storessa ostamassa siskonpojalle, ja ikuisena Nintendofanina ja kolmen konsolin omistajana myös itselleni, matkamuiston. Liikkeen valikoima tosin oli pienempi kuin olin kuvitellut, en saanut ostettua edes siskonpojalleni Jiggly Puffia vaan jouduin tyytymään italialaiseen putkimieheen. Ja kun selvästi lapsi vielä olen, niin tottakai vierailin Toys'R'Usin valtavassa liikkeessä Times Squarella ja F.A.O. Schwarzilla Central Parkin tuntumassa. Toys'R'Usin valikoima oli valtava ja hinnat kohtuullisia. F.A.O. Schwarz teki vaikutuksen jättimäisillä pehmoleluillaan, mutta oli jotenkin kliinisempi ja kalliimpi kuin värikäs Toy's'R'Us. 
Myös M&M's World ja Macy's tavaratalon valtava lippulaivaliike tuli pikaisesti tsekattua. Samoin maailmankuulu Barnes & Noble kirjakauppa tuli nähtyä ja koettua, tosin tunnustan, että pääosin vierailu keskittyi siihen, että kävin liikkeen kahvilassa syömässä Cheesecake Factoryn juustokakkua :D.


Toys'R'Usin dino vetää vertoja museoidenkin dinoille.

F.A.O. Schwarzilta leluja löytyy joka koossa.

Erinäisten myymälöiden lisäksi harrastin toki kulttuuriakin. Tosin lähinnä yhden museon verran. Tarkoituksena oli ehtiä näkemään edes kaksi museota, mutta se jäi nyt haaveeksi. Wannabe-paleontologina tottakai valitsin reissun ainoaksi museokohteeksi American Museum of Natural Historyn, ja sieltä erityisesti dinasaurusosaston. 
Museo sijaitsee Upper West Sidella aivan Central Parkin kyljessä. Peruslippu maksaa aikuiselta 22$. Tosin museon pääsymaksu on ns. suggested donation ja periaatteessa lipusta saa maksaa aivan niin paljon tai vähän kuin haluaa. Itselläni ei ollut pokkaa maksaa ehdotettua vähemmän, vaikka lipunmyyjä ystävällisesti mainitsikin, että voin maksaa juuri sen verran kuin haluan.
Museoon pääsi sisään jonottamatta ja paikalla on kokoa sen verran, että sisälläkin oli ihan hyvin tilaa vaellella ilman suurempia ihmismassoja. Itse pidin museosta enemmän kuin Lontoon vastaavasta, jossa viime vuonna sain seisoskella jonoissa loputtomiin ja näyttelyn katsominenkin sujui jonon tahdissa eikä omassa rauhassa. American Museum of Natural History oli myös brittikollegaansa valoisampi ja tuntui minusta jotenkin ammattimaisemmalta.
Museossa tosiaan kiertelin lähinnä dinoihin keskittyneet osastot sekä sukupuuttoon kuolleita nykynisäkkäiden sukulaisia käsittelevän alueen. Katsoin myös lyhyehkön elokuvaesityksen, siitä miten eri lajit ovat kehittyneet ja jakautuneet eri kehityshaaroihin aikojen kuluessa.
Suosittelen kyllä tätä luonnonhistoriallista museota vierailukohteeksi. Veikkaan, että täällä viihtyvät hyvin kaikenikäiset matkailijat ja kun pääsymaksun hinnan voi tosiaan halutessaan määritellä itse, niin tutustuminen ei jää rahastakaan kiinni.


Luukaveri.
Smile.
Pesimispuuhissa.

Nähtävyydestä käy myös loistava matkamuistojen/tuliaisten ostospaikka Chelsea Market. Kauppahallityylisestä, entiseen tehtaaseen rakennetusta, kokonaisuudesta löytyy paljon kivoja ruokapaikkoja, mutta myös hauskoja pieniä myymälöitä. Tarjonta myymälöissä näytti olevan lähinnä ruokapuolta ja käsitöitä.
Vierailin Chelsea Marketissa aikaisin aamulla, joten paikkaan sai tutustua rauhassa. Veikkaan, että myöhemmin päivällä ihmismäärä olisi ollut huomattavasti isompi. Läheskään kaikki myymälät tosin eivät aikaisin aamulla olleet vielä auenneet, joten aikaisessa vierailussa oli myös huonot puolensa. 
Ostin Chelsea Marketista kuitenkin muutaman tuliaisen. Kaverini sai mm. popcorn-maustetta ja äitini mangochutney'a. Isälleni nappasin suklaisia herkkuja. Nämä kaikki löytyivät samasta puodista, jossa olisi myyty myös esimerkiksi matkamuistomagneetteja ja hauskoja keittiöpyyhkeitä.
Suosittelen Chelsea Marketia pienten tuliaisten ostoon, jos ei halua ostaa sitä tyypillisintä turistikojuroinaa. Samoin ruokailuun paikka on sopiva, sillä tarjonta on monipuolista.


Chelsea Marketissa oli aamulla rauhallista.

Vaikka monta perusturistijuttua jäi näkemättä ja tekemättä, yhtä ei voinut skipata. New Yorkissa on ehdottomasti käytävä jossain pilvenpiirtäjässä katsomassa näköaloja. Itse valitsin paikaksi Rockefeller Centerin näköalatasanteen Top of the Rockin. Tunnetumpi kohde olisi ollut Empire State Building, mutta sinne kuuluu olevan enemmän jonoja, ja halusin saada valokuviini Empire State Buildingin, mikä ei tietenkään onnistuisi, jos kuvaisin maisemia itse rakennuksesta.
Ajoitin vierailuni sunnuntaiaamuun ja pääsin ihailemaan kaupunkia yläilmoista lähes jonottamatta. Lippu ylös maksoi melko tyyriit 30$, mutta eihän tätä vaan voi jättää välistä. En edes minä, joka olen korkeanpaikankammoinen. Empire State Buildingin näköalatasanne olisi vielä vähän korkeammalla, mutta vielä kalliimpi. Nyt taitaa olla jo tarjolla kolmaskin vaihtoehto, uuden World Trade Centerin (ns. Freedom Towerin) näköalatasanne.
Näköaloja Top of the Rockissa pääsee katsomaan kolmesta eri kerroksesta 67. ja 69. kerroksessa New York näyttäytyy pleksilasin takaa, mutta ylimmässä 70. kerroksessa maisemat ovat täysin vapaasti nähtävissä ilman suojia. Melkein kannattaa suunnistaa suoraan ylimpään kerrokseen. Ylös matkustetaan supernopealla hissillä, jonka läpinäkyvään kattoon heijastuu kuvashow. Tekisi mieli väittää, että oman taloyhtiöni hissillä menee kaemmin päästä 4. kerrokseen kuin Rockefeller Centerin hissillä kerrokseen 67 :D.
Maisemat ylhäältä ovat tosiaan aivan huikeat. Empire State Building näkyy täydellisesti ja Central Parkiin näkee hienosti lintuperspektiivistä. Vain Chrysler Building jää valitettavasti vähän toisen rakennuksen taakse piiloon. Näköalat kantavat hyvin aina Manhattanin eteläkärkeen ja uuteen World Trade Centeriin ja myös Williamsburgin silta ja Brooklyn Bridge näkyvät. 
Näköalatasanteella saa viipyä aukioloaikojen puitteissa niin kauan kuin haluaa. Ylhäällä ei tarvi muuta kuin ihailla maisemia ja antaa kameran laulaa. Rockefeller Centerin tuntumasta muuten löytyy jo edellä mainittu Nintendo Store ja korttelin yhdestä kulmasta löytyy Sinkkuelämää -faneille tuttu Magnolia Bakery. Tunnustan, että pakko oli itsekin käydä cupcaket hakemassa. Red Velvet oli namia.


Komeat oli maisemat Top of the Rockista.

Shoppailuvinkiksi kerron vielä hieman Jersey Gardens ostoskeskuksesta. Monet matkaajat suunnistavat ostoksille Woodbury Common Outletsiin, joka keskittyy lähinnä luksusmerkkeihin. Minä en ole huippumuodin perään, joten suuntasin enemmän normaalihintaisiin merkkeihin keskittyneeseen Jersey Gardensiin. 
Ostoskeskus sijaitsee nimensä mukaisesti New Jerseyn puolella ja sinne pääsee matkustamaan bussilla Manhattanilta. Port Authorityn bussiasemalta ostetaan ensin lippu ja suunnistetaan sitten lähtöportille ja hypätään bussiin, joka vie suoraan ostarille. Edestakainen lippu maksaa muistaakseni 13$ ja lipulla voi hypätä siihen bussiin, johon ehtii ja oma aikataulu sopii. 
Jersey Gardens on myös outlet- ostari, mutta käsittääkseni kaikki liikkeet eivät kuitenkaan ole alennushintaan myyviä outletteja. Valikoimasta löytyy paljon tunnettujen merkkien liikkeitä esim. Converse, Vans, Guess, Victoria's Secret, Calvin Klein, Michael Kors...Myös suositut amerikkalaisketjut ovat edustettuna aina Hollisterista Forever 21:iin. Plussakokoisillekin on ihan mukavasti vaatevalikoimaa. Suosittelen tsekkaamaan ainakin Lane Bryantin, Torridin ja Fashion to Figure -liikkeet. Itse tein reissuni vaateostokset Jersey Gardensista ja kasvatin vaatekaappini mekkovalikoimaa mukavasti.


New Jerseyssä shoppaillessa ei tullut kuvattua kuin herkullinen jäätelö.

Toivottavasti olette jaksaneet lukea tänne asti. Tässä taisi tulla pääkohdat New Yorkin reissun nähdyistä paikoista. Mieleen jäävät reissusta kuitenkin eniten satunnaiset hetket ja maut. Leppoisa istuskelu Union Squaren puistossa viikonloppuna ja high fivet Spidermanin kanssa Times Squarella sekä metrotunnelissa täysillä laulava siivooja. Syömisistä mieleenpainuvimpia olivat erilaiset herkut. Cold Stone Creameryssä sai aivan mielettömän hyvää jäätelöä ja Anthony Bourdainin suosittelemassa Eisenberg's Sandwitch Shopissa kielen vei mennessään kirsikkainen Lime Rickey- juoma. Bagel tuorejuustolla kuuluu New Yorkiin ja maistui, vaikka olikin ostettu vain Starbucksista.


Cheesecake Factoryn kakkua, omnom.

Seuraavaksi palataan taas hieman enemmän blogin aihepiirin pariin, sillä aikomuksena on kirjoittaa kosmetiikkashoppailusta New Yorkissa!

*This post only in Finnish*

Edelleen matka maksettu itse ja en saa hyvityksiä tekstin linkkien käytöstä.


6 kommenttia :

 1. Ai kamala kun New York -kuume vain kasvaa näitä postauksiasi lukiessa! Aika lailla samanlainen oli omakin reissu, sama Shake Shack ja museo :D Käytiin me tosin MoMAssakin, mutta se meni meikäläisellä vähän yli hilseen.
  Central Parkissa kävin parikin kertaa, hauskasti siellä rahastetaan mm Frendien kuvauspaikoilla, vaikka oikeastihan harva sarja on siellä New Yorkissa oikeasti kuvattu, halvempaa on rakentaa kulissit Los Angelesiin.
  Vapaudenpatsas jäi meiltäkin väliin. Oltiin jo menossa, mutta sitten nähtiin valtavat jonot ja päätettiin, ettei ole sen arvoinen. Lisäksi myöhemmin päivällä uutisista selvisi, että koko saari suljettiin tulipalon vuoksi samana päivänä :D
  Nähtiin myös tornadoja! Aika kaukaa tosin, mutta silti :D Oli hurja myrsky ja meidän kämpän ikkunasta katseltiin hirmuista salamointia ja kauempana kaksi pyörremyrskyä viuhtoi menemään - en tiedä oliko edes Manhattanin alueella, mutta puista katkeili paksuja oksia ihan meidän nurkillakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Matkakuume toisten matkapostauksia lukiessa on kyllä mullekin tuttu vaiva :D

   Minullakin moderni taide menee monesti ohi, joten olisin valinnut Metropolitanin toiseksi museoksi, jos olisin tällä reissulla ehtinyt. Onpahan seuraavalle kerralle jo tekemistä tiedossa! Vapaudenpatsasta olisi voinut käydä Staten Island Ferryltä kurkkimassa, sen lähemmäksi tuskin koskaan vaivaudun.
   Aika hurjalta kuulostaa nuo tornadot! New Yorkissahan saattaa olla tosi nopeita ja rajujakin säänmuutoksia, että sinänsä ei ihmetytä. Omalla kohdalla onneksi myrsky oli vain silloin juuri laskeutuessa ja jo hotellille ehtiessä sää oli rauhoittunut ja pysyi aika hyvänä, tosin viileänä koko reissun ajan.

   Poista
 2. Oi toi juustokakku! Jos mä pääsisin joskus Nykiin, käyttäisin varmaan suurimman osan aikaa MoMAssa, näkisin mahdollisimman monta Jackson Pollockia kerralla. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juustokakku oli namia, mutta väitän, että tuo sen yläpuolella oleva jäätelö vielä parempaa. Lisukkeet sekoitettiin siihen tilauksesta :P

   MoMA on varmasti mielenkiintoinen, mutta mää oon sen verran reliikki itsekin, että suosin enemmän vanhempaa taidetta :D

   Poista
 3. Kirjoitit taas ihanan perusteellisesti, vähän kuin olisi itsekin ollut matkalla :).
  Innolla odotan postausta New Yorkin kosmeapajista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Itsestä tuntuu, että saa kirjoittaa kauhean lyhyesti ja jättää paljon pois, että ei tuu ihan järkyttävän pitkiä postauksia :D
   Lisää juttua tulee pian, tekstit on jo työn alla!

   Poista