lauantai 24. kesäkuuta 2017

Paras ja helpoin leipä

Leipä on yksi parhaista asioista maailmassa, jos minulta kysytään. Juhannusaattoni alkoi tuoreen leivän paistolla. Leivästä tuli varmaan onnistunein leipäni ikinä, joten haluan jakaa ohjeen täällä. Tämä leipä vaatii aikaa, mutta lähinnä kohotuksen ja paiston osalta. Aktiivinen aika leipomisessa on hyvin lyhyt. Aineita tähän superhelppoon leipään tarvitsee vain neljä ja lisäksi taloudesta tulee löytyä jonkinlainen uuninkestävä, kannellinen pata.

Vaivaamaton pataleipä taisi olla aikamoinen trendi muutama vuosi sitten, mutta minä olen tyypilliseen tapaani myöhässä trendeistä. Itseasiassa olen halunnut leipoa tätä leipää jo kauan, mutta minulla ei ollut uunipataa. Tämä asia korjaantui keväällä, kun rakas ystäväni lahjoitti minulle hänen taloudessaan ylimääräisen Kermansaven padan. Pata pääsi ensimmäiseen käyttööni leivän paistossa.

Käytin leipääni suolaa & hunajaa -blogin ohjetta. Tyypilliseen tapaani tein kuitenkin pieniä muutoksia. Alla minun käyttämäni ainekset ja menetelmät, alkuperäiseen ohjeeseen pääset edellä olevasta linkistä.


Vaivaamaton pataleipä:

4 dl vettä (kädenlämpöisenä)
7 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl suolaa
herneen kokoinen nokare tuorehiivaa


Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää kaikki jauhot sekä suola ja sekoita tasaiseksi. Taikinaa ei tarvitse vaivata, riittää, että ainekset ovat tasaisesti sekoitettu. Taikinan kuuluu olla löysää ja tahmeaa, mutta ei vetistä.

Jätä taikina kohoamaan kelmun ja liinan alle 12 - 16 tunniksi huoneenlämmössä. Taikina siis kannattaa tehdä edellisenä iltana ja leipoa seuraavan päivän aikana. Itselläni taikina ehti kohota vajaat 13 tuntia. Taikina oli kohonnut ja täynnä kuplia ja siinä tuoksui selvästi hapan haju.

Kohotuksen jälkeen kumoa taikina hyvin jauhotetulle alustalle. Jauhojen avulla painele taikina levyksi ja taittele sitten reunoilta keskelle suunnilleen palloa muistuttavaksi. Laita taikinamöykky öljyttyyn kulhoon ja kohota vielä reilu tunti liinan alla.

Taikinan kohotessa toistamiseen, laita uuninkestävä pata kylmään uuniin ja lämmitä uuni 230 asteeseen. Anna padan olla uunissa vielä noin 20 minuuttia sen jälkeen kun uuni on valmis. Padan tulee olla todella kuuma, jotta leipä ei tartu siihen.

Kaada taikina kulhosta suoraan pataan, sulje kansi ja paista leipää kansi päällä 30 minuuttia. Ota kansi pois ja paista leipää vielä 10 - 15 minuuttia, kunnes leipä on kypsä. Kypsän leivän tunnistaa, kun pohjaa koputtaessa ääni on ontto. Itselläni noin 13 minuuttia tuntui olevan täydellinen aika paistaa leipää ilman kantta. Jäähdytä leipä ritilän päällä.

Leivästä pitäisi tulla täydellisesti kauttaaltaan paistettu ja sisältä ilmava ja pehmeä. Leipään tulee myös ihana rapea ja vähän sitkeä kuori. Tämä leipä ei oikestaan kaipaa päälle kuin voita tai margariinia oman maun mukaan.

Leipäohjetta voi halutessaan muokata eri jauhoilla ja vaikkapa siemenillä. Itse halusin ensin kokeilla ihan tavallista vehnäleipää, mutta jatkossa teen varmaan kokeita eri jauhoilla. Tämä on niin helppo ja varma leipä, että tulen tekemään tätä jatkossa varmasti usein. Ihan täydellinen ohje viikonlopuksi, mutta onnistuu tämä arkenakin, kun aikatauluttaa hyvin. Aktiivinen tekoaika jää todella lyhyeksi, koska taikinaa ei vaivata missään vaiheessa.


Padassa muotoutui kauniin pyöreä leipä. Pinnalle jäi taitosjäljet, kun leivän painelee levyksi ja taittelee pyöreähköksi nyytiksi.


Kenellä padassa paistettava, vaivaamaton leipä on tuttu?

3 kommenttia :