sunnuntai 12. elokuuta 2012

Pohdintaa: Onko nimellä väliä?

Törmäsin tässä yksi päivä huulivoiteisiin nimeltään Chicken Poop. Tämä ihanuus tuli tietoisuuteeni HQHairin uutiskirjeessä, joten mikäli joku haluaa kanan p**kaa huulillensa niin voi suunnata HQHairin sivuille (tuote ei siis oikeasti sisällä kanan kakkaa) :) Oma reaktioni merkin nimeen oli ensin yök!, sitten luin merkin kuvauksen ja hymähdin. Alla oleva kuvaus kopioitu HQHairin sivuilta:

“If ya got dry lips put chicken poop on ‘em so ya won’t lick ‘em”. Chicken poop is an all natural lip moisturiser made from high quality ingredients that leaves your lips silky smooth and protected. Trust us, don’t be put off by the name. 

Yllä mainuttu esimerkki on todennäköisesti omituisin kosmetiikkamerkin tai tuotteen nimi mihin olen törmännyt. En oikeen vieläkään tiedä onko Chicken Poop hauska vai aivan kamala nimi tuotteelle. Aloinkin miettiä eri kosmetiikkafirmojen ja -tuotteiden nimiä ja sitä onko nimellä merkitystä. Brändi tietenkin koostuu paljon muustakin kuin nimestä, mutta keskityin nyt ajatuksissani vain nimiin.


Onnistuneita ostoksia nimen perusteella


Suomessa tutulla markettikosmetiikalla on mielestäni aika tylsiä ja yhdentekeviä nimiä (L'oréal, Maybelline, Rimmel, Isadora...). Selektiiviseltä puolelta löytyy paljon hienoja ulkomaalaisia sanoja ja nimiä (Givenchy, Estée Lauder, Yves Saint Laurent... ), joista monia kukaan ei osaa lausua. Omaperäisimmät ja hauskimmat nimet tuntuvatkin löytyvän Suomessa vähemmän tunnetuilta- sekä indiefirmoilta. 

Ensimmäinen ajatukseni oli, että ei merkin tai tuotteen nimellä ole juurikaan väliä, itse tuote on tärkein. Seuraava ajatus oli, että hauska, omaperäinen tai kekseliäs nimi on toki plussaa. Sitten tajusinkin, että olen ostanut paljon meikkejä niiden nimien perusteella, ainakin luomivärisävyjen valintaan sävyn nimellä on usein ollut minun kohdallani vaikutusta. Toisin sanoen merkin/tuotteen nimellä onkin suurempi vaikutus kuin ensin tulin ajatelleeksikaan. 

Mielestäni paras nimi kosmetiikkamerkille tai tuotteelle olisi sellainen joka merkitsee jotain, on helppo lausua ja jossa on jokin idea tai juju. Tässä mielessähän edellä mainittu Chicken Poop täyttää kyllä vaatimukseni. En kuitenkaan ole varma haluaako kovin moni levittää huulillensa ulosteen mukaan nimettyä tuotetta :)

En voi olla tässä yhteydessä mainitsematta yhtä suosikkimerkeistäni Urban Decayta. Mielestäni UD on onnistunut loistavasti brändäämisessään, sillä tuotteiden nimet sopivat yhteen koko merkin nimeen. Urban Decayhan voitaisiin suomentaa urbaaniksi turmeltuneisuudeksi tai rappeutuneisuudeksi, ja merkiltä löytyy mm. luomivärejä nimiltään Perversion (perversio), Sin (synti), Bust (povi), Mildew (home) ja Corrupt (turmella/turmeltunut). Uuden Smoked -paletin yhteydessä on tosin arvosteltu siinä olevan tummanruskean sävyn nimeä Backdoor, en ala asiaa sen enempää selittämään tai suomentamaan :D Eli kaikki UD:n nimivalinnatkaan eivät ehkä ole parhaita.


Vain nimensä vuoksi kokoelmassani :)


Muita hyvin nimettyjä merkkejä ovat mielestäni monet indiefirmat, esim. Evil Shades, Shiro Cosmetics, Meow Cosmetics, Venomous Cosmetics ja Femme Fatale. Kaikkien nimet ovat ymmärrettävissä ja suhteellisen helppoja lausua. Monillä näistä merkeistä on myös brändiin sopivia tuotenimiä. 

Mainitsenpas sitten joitain tuotteita, joiden hankintaan niiden nimi on minun kohdallani vaikuttanut. Victorian Discolta ostin Ewok Pajama Party -luomivärin pitkälti nimen vuoksi. Fyrinnaen Raven's Prophecy, Are You My Mummy? ja Velvet Vampire ovat loistavan nimisiä ja olen hankkinut kaikki ja onneksi niistä kaikistä pitänytkin. Sen sijaan Fyrinnaen Chaotic Evil -sävy on minulla oikeastaan pelkän minulle sopivan nimen vuoksi, sävy itsessään ei sovi ollenkaan :) Shiro Cosmeticsin Nyan Cat-huulikiillon ostin myös osaltaan nimen perusteella. Kun Shiro muutti luomiväriensä nimiä ja myi värejä alennushintaan vanhoilla nimillä, tunsin suurta kiusausta tilata Jigglypuff -luomiväri pelkästään nimen vuoksi (Jigglypuff on siis pokemon). Onnistuin kuitenkin hillitsemään itseäni, sillä väri ei olisi todennäköisesti sopinut minulle.

Lähes yksinomaan nimen vuoksi haluaisin tällä hetkellä tilata Darling Girl Cosmeticsin Soft Kitty -luomivärin. Väri kuuluu Rillit huurussa -sarjasta inspiraation saaneeseen Nerdvana! -kokoelmaan, sarjaa katsoneet ehkä ymmärtävät miksi haluaisin Soft Kittyn. Tosin samasta kokoelmasta kelpaisi hyvin jo pelkän nimen perusteella myös BAZINGA!

Tällaisia asiota mieleeni tuli yhden uutiskirjeen ansiosta. Onko kukaan muu miettinyt kosmetiikkamerkkien/-tuotteiden nimiä tai oletteko ostaneet tai halunneet ostaa jonkin tuotteen pelkän nimen perusteella? Olisi myös kiva kuulla millainen on muiden mielestä hyvä nimi ja mihin hyviin tai huonoihin nimiin olette törmänneet.


P.S. En jaksanut linkittää kaikkia mainitsemiani firmoja. Useimmat löytyvät sivupalkista ja loputkin kyllä helposti googlettamalla :)

10 kommenttia :

 1. Tosi kiva ja ajattelemisen aihetta antava juttu! :)

  Minulla nimi vaikuttaa ostopäätökseen hirveästi. On tärkeää, että tuotetta on kivaa käyttää ja se luo jonkun mielikuvan, ja siinä nimi auttaa paljon. :)

  Erityisesti pidän kynsilakkojen ja luomivärien nimistä. Kynsilakoissa parhaita oivalluksia kautta aikojen on mielestäni OPIn Hollywood-kokoelman I'm Not Really A Waitress. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että postaus on kiinnostanut ja että muutkin antavat tuotteiden nimien vaikuttaa ostopäätökseen :)

   OPIlla on kyllä paljon hyviä ja kekseliäitä lakkojen nimiä!

   Poista
 2. Mielenkiintoinen postaus :)

  Nimi on minulle sellaista ekstraa, hieno juttu, jos myös se natsaa. Tykkään myöskin kaikenlaisista kikkailevista nimistä. Lumenella on myös kauniita nimiä sävyille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   Lumenella on tosiaan nimenomaan kauniita nimiä sävyille, vaikka ne ei olekaan ehkä kaikkein kekseliäimpiä. Niitäkin selvästi mietitään, että sopivat brändiin.

   Poista
 3. Kyllä, mielenkiintoinen postaus! :) Itse omistan jo sen verran paljon kosmetiikkaa, että olen alkanut todella tarkaksi uusien ostosten suhteen. Minulle ei riitä enää, että sävy on hyvä, vaan myös nimen on herätettävä mielenkiintoni. Kuitenkin harva uusi kosmetiikkajulkaisu on niin uniikki, etteikö vastaavanlaista sävyä löytyisi paremmalla nimellä (tai pakkauksella) varustettuna. Eniten itseäni kyllästyttävät huulituotteet, jotka on nimetty vain sävyn nimellä, esimerkiksi Nude tai Fuchsia. Huvittavin vähään aikaan bongaamani sävy taas löytyy Sheswai-kynsilakkamerkiltä, jonka sävylle "fuckyeah" jaksoin hymähtää.

  Pahus, kun menit tuosta Darling Girlistä puhumaan. Siellähän näyttää olevan hevosista inspiroitunut kokoelma, ja kuinka vaikeaa onkaan vanhan heppatytön sitä vastustaa... :')

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on muuten ihan totta, että kun on paljon kosmetiikkaa niin tuotteisiin alkaa kaipaamaan vähän jotain extraa, silloin kiva nimi tai pakkaus voi vaikuttaa tosi paljon.

   Fuckyeah kuulostaa kyllä hyvältä kynsilakalta :)

   Poista
 4. Kieltämättä minäkin innostuin kerran tekemään tilaukseen Meow:lta enemmän nimien vuoksi kuin luomiväritarpeen. Valitsin kyllä joukosta itseäni kiinnostavia sävyjä, mutta en varmaan olisi tehnyt tilausta ollenkaan, jos en olisi kuvitellut itseäni keskelle Egyptiä kun lueskelin nimiä.

  Nimi on siinäkin mielessä tärkeä, että esim. en osaa innostua Inglotin sävyistä samalla lailla kuin vaikkapa MACistä, ihan vaan koska kukaan ei hehkuta että oli se "amc shine 15" niin upea. Ei semmoset jää edes mieleen.

  Nimen lisäksi on sitten tuotekuvaukset. MUGin sivuilla ne on saaneet mut haksahtamaan, koska ovat niin nokkelia. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kissaihmisenä meowsta on melkein kyllä pakko tykätä :) On niillä kyllä tosi kauniita värejäkin. Siitä Egypti -kokoelmasta oon pitkään ihaillut Scarabia. Pitää kyttäillä kun tulee joku hyvä tarjous tai ilmaset postarit niin vois taas meowlta muutaman värin tilata.

   On muuten ihan totta, että Inglotin väreistä ei jaksa kauheana intoilla. Ja mun pitää ainakin nähdä swatcheja Inglotin väreistä, että kiinnostun kun ne nettisivun kuvat on niin surkeita ja hauskat nimet puuttuu.

   Mää oon vielä onnistunut välttämään MUGilta tilailut, vaikka monta kertaa oon kyllä jo kuolaillut sieltä nettisivuilta kaikenlaista :)

   Poista
 5. Hyvä ja mielenkiintoinen postaus.

  Mitä hullumpi/hassumpi/nolompi/kaksimielisempi/tms nimi kosmetuotteella onkaan sen suuremmalla todennäköisyydellä olen siitä kiinnostunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! On kyllä tosi kiva, että postaus on jaksanut kiinnostaa, mukavaa vaihtelua itsellekin kirjoittaa välillä vähän erilainen kosmetiikka -postaus :)

   Kyllähän ne hauskat nimet oiikeasti vaikuttavat paljon. Minun piti ihan miettiä asiaa ennen kuin oikeesti tajusin, kuinka paljon nimet on vaikuttanut tuotteiden ostoon. Vähän melkein harmittaa etten tilannut Venomous Cosmeticsilta The Yink Who Winks and Drinks Pink Ink -huulikiiltoa silloin kun se oli saatavilla :)

   Poista