tiistai 20. marraskuuta 2012

Pettymys

Pakko on nyt kirjoittaa tällainen avautumispostaus. Jotkut ehkä muistavatkin kun kirjoitin tuotearvostelun Schwarzkopfin Bonacure Oil Miracle -hiusöljystä. Kerroin postauksessa, että etsin nimenomaan hiustenhoitoainetta, jota ei ole testattu eläimillä ja Stockmannilla paikalla ollut Schwarzkopfin edustaja vakuutti minulle, että heidän tuotteitaan ei testata eläimillä.


Tämän näköinen tuote siis kyseessä.


Sain myöhemmin postaukseeni kommentin, että Schwarzkopf itseasiassa käyttääkin edelleen eläinkokeita ja aloin tutkia asiaa lisää. Olin siis jo aiemmin yrittänyt etsiä tietoa, mutta en ollut Schwarzkopfia mistään listoilta löytänyt. Laitoin asiasta kyselyä suoraan Schwarzkopfille ja kävin läpi lisää eläinkoeaiheisia nettisivuja ja löytyihän sieltä tieto, että Schwarzkopf - Henkel testaa edelleen eläimillä. Sain lopulta myös vastauksen suoraan Schwarzkopfin edustajalta ja se vahvisti tiedon, että yhtiö testaa edelleen eläimillä. Alta voitte lukea vastauksen, jonka sain kyselyihini.


Hei,
Henkel vastaa tuotteidensa turvallisuudesta ja terveellisyydestä koko tuotannossa, jakelussa ja tuotteita käytettäessä. Asiakkaat ja kuluttajat voivat olla varmoja siitä, että Henkelin tuotteet ja teknologiat ovat turvallisia, kun niitä käytetään tarkoitetulla tavalla. Ne ovat testattu ihmisten ja ympäristön terveyden kanssa yhteensopiviksi. Henkel käyttää eläinkokeita vain, jos laki niin vaatii, eikä vaihtoehtoisia menetelmiä vaaditun kokeen tekemiseksi ole.


Henkelille tavoite korvata eläinkokeet vaihtoehtoisilla testausmenetelmillä on ensisijaisen tärkeää. Henkel onkin entisestään lisännyt toimintaansa kehittääkseen vaihtoehtoisia testausmenetelmiä, joissa ei käytetä eläimiä. Henkel työskentelee projekteissa osana kansainvälistä verkostoa, joka koostuu muista yhteistyöyrityksistä, viranomaisista ja tutkimuslaitoksista. Henkel tekee myös yhteistyötä yritysten ja valtion laitosten kanssa laillistamishankkeissa, jotka antavat tietä uusien kehitettyjen menetelmien viralliselle hyväksymiselle. Lisäksi tavoitteena on
nopeuttaa pitkäkestoista lainsäädännöllistä prosessia vaihtoehtoisten menetelmien laillistamiseksi. Tämän aktiivisen työskentelyn päätavoitteena on vähentää maailmassa tehtävien eläinkokeiden määrää entisestään ja saada eläinkokeet kokonaan loppumaan myös niillä alueilla, joissa niitä lain mukaan vielä vaaditaan.

Yst.terveisin.
Susanna Lindqvist
Technical Adviser

Schwarzkopf Professional Finland


Täytyy kyllä sanoa, että olen erittäin pettynyt siihen, että yhtiön edustaja joko valehteli minulle päin naamaa tai ei edes itse tiennyt mikä tilanne eläinkokeiden osalta on edustamassaan yhtiössä. Olin myös pettynyt Schwarzkopfilta saamaani vastaukseen, sillä siinä ei edes vastattu kaikkiin kysymyksiini. Saamani vastaus näyttää olevan suoraan kopioitu heidän lausunnostaan eli asiakkaiden kysymyksiä ei ilmeisesti edes lueta kunnolla eikä niihin viitsitä vastata henkilökohtaisesti.

Lisäksi minua ärsyttää suuresti tuo hyvinkin yleisesti käytössä oleva tapa sanoa, että käytämme eläinkokeita vain jos laki niin vaatii ja yritämme kehittää vaihtoehtoisia testaustapoja. Sanoisivat edes suoraan, että kyllä käytämme eläinkokeita. Epäilen myös suuresti käyttävätkö yhtiöt varojaan vaihtoehtoisten testausmenetelmien kehittelyyn, koska sellaisethan on jo olemassa.

Tuota epäselvää lausetta, että käytämme eläinkokeita vain lain vaatiessa käyttää valitettavan moni yhtiö. Ikävää se on siksi, että monet käsittävät sen niin, että yhtiö ei testaa eläimillä, eli lause on harhaanjohtava. Olen ihan vastakin kuullut väitteitä, että L'oréal tai Max Factor eivät käytä eläinkokeita, mutta valitettavasti molemmat yhtiöt käyttävät ja asia on ihan yleisessä tiedossa. Molemmat yhtiöt vain käyttävät juurikin tuollaisia harhaanjohtavia lausekkeita vastatessaan kysymyksiin eläinkokeista. Ja näitä yhtiöitä on paljon muitakin edellämainitut vain otin nyt esimerkeiksi, kun olen vasta kuullut, että ihmiset luulevat näiden olevan eläinkokeettomia. 

Toivottavasti lukijat eivät ole kyllästyneet minun eläinkokeista kirjoitteluun. Itselleni asia vain on tärkeä ja pidän tärkeänä sitä, että eläinkokeista puhuttaisiin enemmän. Itse olen ainakin huomannut, että Suomessa asiaan ei juurikaan kiinnitetä huomiota eikä asioista oteta selvää. Se haluaako asioihin perehtyä tai ostaako eläimillä testattuja tuotteita on tietenkin jokaisen oma asia enkä aio kenellekään alkaa saarnata heidän tavoistaan, mutta omalta osaltani haluan tuoda aihetta edes enemmän tietoisuuteen. 

Kaikki varmaan arvaavatkin, että en enää aio ostaa Schwarzkopfin tuotteita, vaikka Oil Miraclesta pidinkin. Hyviä tuotteita löytyy kuitenkin eläinkokeettominakin.  Olen tosiaan pettynyt siihen, että minulle annettiin väärää tietoa ja minusta olisi paljon kunnioitettavampaa, että yhtiöt kertoisivat kantansa suoraan ja julkisesti eivätkä valehtelisi ja johtaisi harhaan asiakkaitaan. Nyt aion mennä korjaamaan Oil Miracle -postaukseeni tiedon Schwarzkopfin eläinkoetilanteesta ja taidan kirjoitella Stockmannillekin palautetta, että minulle on annettu heillä väärää tietoa. 

Lupaan seuraavaan postaukseen positiivisempaa asiaa ja kiva kun jaksatte pysyä blogini lukijoina, vaikka postaustahti on nyt opiskelukiireiden takia aika hidas! 

11 kommenttia :

 1. Vaikka itselleni eläinkokeet eivät mikään ehdoton ei olekaan, en voi sietää harhaan johtavia mainoksia ja lausuntoja markkinoinnissa. Sellainen on rikollista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä...Minullakin jäisi edes jonkinlainen kunnioitus yhtiötä kohtaan, jos asioista kerrottaisiin avoimesti eikä yritettäisi valehdella tai johtaa harhaan maksavaa asiakasta. Nyt on tosiaan aika huonot fiilikset Schwarzkopfista :(

   Poista
 2. Eläinkokeettomuus ei yleensä ole se perusta, jonka pohjalta ostan kaikki tuotteet, mutta arvostan sitä kyllä. Tuollaista en kyllä arvosta, että asiakkaalle valehdellaan tai väitetään jotain, josta ei olekaan oikeaa tietoa :( Varmaan hirveä tunne, kun saakin selville, että tuote on saatettu testata eläinkokein.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se kyllä tosi ikävä, kun saa kuulla tällaista jälkikäteen. En todellakaan olisi ostanut tuota öljyä, jos olisin tiennyt, että Schwarzkopf testaa eläimillä. Olen yrittänyt kuitenkin mahdollisimman pitkälti ostaa vain eläinkokeettomia tuotteita. Harmi, että tieto eri merkkien eläinkokeista on usein niin vaikeasti löydettävissä, että vahingossakin saattaa ostaa tuotteen merkiltä, joka testaakin eläimillä :(

   Poista
 3. Varsinainen tollukka tuo myyjä jos valehteli tahallisesti.
  Suurempi todennäköisyys taitaa olla ettei tiennyt vastausta ja koska liian monella on ajatus "pakko tietää ettei vaikuta tyhmältä" niin heitti vastauksen.Joka sitten osoittautui pupuksi.
  Luultavastikkaan et olisi ollenkaan ollut pahoillasi jos myyjä sanonut reilusti "en osaa sanoa,otan selvää asiasta".Mutta näin asian käännyttyä olet pahoillasi.

  Mua ei haittaa ollenkaan jos joku myyjä/konsultti sanoo joskus "en tiedä" koska se nyt vaan on inhimillistä ettei kaikki tiedä kaikkea =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sitä mieluummin tosiaan ottaisi sen rehellisen "en tiedä" -vastauksen kuin, että valehdellaan. Minullehan myyjä sanoi, että hän itse on ensimmäisenä mennessään töihin Schwarzkopfille kysynyt etteivät he testaa eläimillä. Eli myyjä tosiaan joko valehteli ihan pokkana päin naamaa tai sitten hänelle on annettu väärää tietoa eikä hän ole itse ottanut asiasta selvää.
   Ei tosiaan kauhean hyvää kuvaa vain jää Schwarzkopfista yhtiönä tämän jälkeen, mutta opinpahan jotakin ja tiedän olla ostamatta mitään Schwarzkopfin tuotteita jatkossa.

   Poista
 4. Uusi lukija täällä toivoisi jopa omaa tunnistetta eläinkokeille, jotta löytäisin helposti asiaa koskevia postauksia ^^ En myöskään pistäisi pahakseni, mikäli pelkästään eläinkokeisiin keskittyvä postaus löytyisi jo tai sellaisen kirjoittaisit.

  Löysin blogisi googleteltuani tietoa ja kokemuksia Too Facedin luomiväreistä ja huomasin sinulla olevan samoja intressejä kuin itselläni.
  Minulla on operaatio "siirryn eläinkokeettomaan kosmetiikkaan sitä mukaa kun vanhat tuotteet loppuvat" ollut käynnissä pari kuukautta ja suurin ongelma on ollut löytää hyvä vedenkestävä ripsiväri :( Harmi, että Maybellinea ei vaan kukaan voita.
  Ihan niin ehdoton en kuitenkaan ole, että boikotoisin esim Body Shopia tai Urban Decayta niiden siirryttyä Lorealille. Luin joskus jostain (en valitettavasti osaa lähdettä kertoa) Urban Decaylta jonkun kommentoineen asiaa tyyliin "toivottavasti Lorealkin huomaa eläinkokeettoman kosmetiikan myyvän ja siirtyvän eläinkokeettomuuteen laajemmin" tms.

  Mutta minäpä jatkan tästä blogiisi tutustumista ja innolla odotan tulevia postauksia :)

  -Tiltu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa lukijaksi :) Voisin kyllä tosissaan lisätä tunnisteen eläinkokeille, kiitos vinkistä. Yritän tässä lähiaikoina päivittää vanhoihin postauksiin tunnisteen.
   Eläinkokeista on myös tulossa oma postauksensa, joka on jo ollut työn alla jonkin aikaa. Kirjoitan siinä omasta suhtautumisestani eläinkokeettomaan kosmetiikkaan ja siitä miten valitsen tuotteita itse. Siihen postaukseen vaan olisi niin paljon sanottavaa, että tekstin jäsentely ja tiivistys on vielä työn alla :) Mutta aiheesta on siis kuitenkin tulossa postaus!
   Itselläni on myös ripsivärin osto tällä hetkellä todella vaikeaa, kun Stilakin ilmeisesti suuntaa Kiinan markkinoille, joten en Stilan suosikkiripsiväriäni enää osta. Itse tosiaan välttelen myös sellaisia merkkejä joiden emotyhtiö testaa eläimillä, koska asialla on monta puolta. Tästäkin tulen kirjoittelemaan enemmän sitten asiaa käsittelevässä postauksessa :)

   Poista
 5. Juu tämä on aika vanha juttu mutta Yves Rocherin tuotteita kannattaa käyttää. Laitoin heille eilen viestiä ja kyselin tästä eläin testi asiasta ja he kertoivat että he eivät itse käytä eläintestejä ollenkaan vaikka heillä on Kiinassa myyntiä naisille niin he eivät testaa näitä tuotteita vaan kiinalaiset viranomaiset tekevät näitä julmia testejä joten Yves Rocheilla ei ole mitään tekemistä testejen kanssa ilmeisesti Kiinalaiset vain eivät luota kunnolla muihin maihin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavasti en kyllä mitenkään pysty lukemaan yritystä, joka myy Kiinassa eläinkokeettomaksi. Vaikka he eivät itse tekisikään testejä, niin se on heidän valintansa myydä maassa, joka vaatii testit. On olemassa yrityksiä, jotka nimenomaan jättäytyvät pois Kiinan markkinoilta, koska haluavat olla täysin eläinkokeettomia.
   Lisäksi Yves Rocher on listattuna Petan testaa eläimillä listassa, joka myös kertoo jotain, vaikka Peta ehkä ei ihan maailman luotettavin organisaatio olekaan.

   Poista