lauantai 29. maaliskuuta 2014

Eläinkokeettomasta kosmetiikasta

Olen jo hetken (eli todella pitkän...) aikaa ajatellut kirjoittaa ajatuksiani eläinkokeettomasta kosmetiikasta julki tänne blogiin. Saan aina välillä kommentteja aiheesta, joten ehkä tämä postaus selventää minun ajatuksiani ja kantaani aiheeseen. Minulta myös on toivottu postausta aiheesta ja pahoittelen, että tässä on kestänyt näin kauan. Yritän pitää postauksen kohtuullisessa pituudessa, joten mitenkään täysin kattavasti en voi tässä aihetta käsitellä, mutta ehkä tästä jotain saa irti. 
Toivottavasti kukaan ei ota tätä postausta minään saarnana muille. Kukin saa minun puolestani ostaa ihan mitä haluaa ja seuraan yhtälailla blogeja, jotka eivät ole suuntautuneet eläinkokeettomaan kosmetiikkaan kuin eläinkokeettomiakin bloggaajia. Tottakai olisi hienoa, että kukaan ei ostaisi eläimillä testaavia merkkejä, jolloin testaaminen olisi pakko lopettaa, mutta sen verran realisti olen, että tiedän ettei tämä tule olemaan mahdollista, vaan eläinkokeiden loppuminen on ennemminkin kiinni lakien muuttumisesta.

*Sorry, this post is only in Finnish*
Siirryin käyttämään pääasiassa eläinkokeetonta kosmetiikkaa pian bloggaamisen aloitettuani. Tällöin aloin seurata yhä enemmän blogeja ja asia oli juuri esillä varsinkin monessa ulkomaisessa blogissa ja tämän myötä päätin itsekin alkaa käyttämään nimenomaan eläimillä testaamattomia merkkejä. Asian esillä olo ja kuvaukset siitä, mitä eläimille kokeissa tehdään saivat minut ajattelemaan. Miksi eläinten pitäisi kärsiä sen vuoksi, että ihmiset saavat käyttää meikkejä? Eikö testeille ole vaihtoehtojakin ja eikö turvallisiksi todettuja raaka-aineita ole jo tarpeeksi käytettävissä? Eläimet ovat aina olleet minulle tärkeitä ja eläinten seurassa on minulle monesti helpompaa ja luontevampaa kuin ihmisten seurassa, joten on luonnollista, että en halua edistää eläinten kärsimistä. Minullahan on tapana jutella kaikkien kulkukissojenkin kanssa ja kerran Amsterdamissa saimme kissan seuraksi kotimatkalle kun aloin juttelemaan sille :D
Se, miksi sanon, että käytän pääasiassa eläinkokeetonta kosmetiikkaa johtuu siitä, että en voi varmasti sanoa kaikesta käyttämästäni, että se on eläinkokeetonta. Joskus on todella vaikea löytää tietoa aiheesta ja joskus saa väärää tietoa, joka paljastuu vasta myöhemmin. Kuitenkin olen luopunut hyvin monien merkkien ostosta ja korvannut ne eläinkokeettomilla vaihtoehdoilla, joten ainakin parempaan suuntaan olen omasta mielestäni mennyt.

Kirjoitan aina postauksiini oman kantani merkkien eläinkoestatuksesta. Jos joku ihmettelee, miksi en listaa lähteitäni kantani perusteluksi, johtuu se siitä, että se veisi yksinkertaisesti aivan liikaa aikaa. Kun löydän uuden merkin, jonka eläinkoestatusta en tiedä, googletan aina merkin ja etsin vastausta useilta sivuilta. Jos alkaisin merkkailemaan kaikki sivut itselleni ylös ja listaamaan niitä, menisi minulla huomattavasti enemmän aikaa bloggaamiseen, joka jo nyt vaatii paljon. Yhden postauksen tekeminen vie minulta yleensä useita tunteja ja teen tätä kuitenkin ihan harrastuksena enkä saa mitään tuloja bloggaamisesta.
No, sitten siihen mitä ostan ja mitä en. Yritän tosiaan pysyä mahdollisimman hyvin eläinkokeettomissa vaihtoehdoissa ja olen pyrkinyt myös siihen, että en ostaisi merkeiltä, joiden emoyhtiöt testaavat, vaikka merkki itsessään ei testaisi. Yksiä kiistanalaisimpia merkkejä, joita ostan, lienevät kotimainen Lumene ja länsinaapurin IsaDora. Näiden merkkien itse uskon olevan eläinkokeettomia perustuen sekä merkkien omaan vakuutteluun että muihin lähteisiin. Esimerkiksi Lumene on listattu Paula's Choisen listalla eläinkokeettomaksi. Tiedän, että läheskään kaikki eivät pidä Lumenea ja IsaDoraa eläinkokeettomina ja ymmärrän heidän kantansakin, itse olen päätynyt uskomaan toisin.
Viime aikoina olen pikkuhiljaa alkanut keskittämään ihonhoitoani luonnonkosmetiikkaan ja meikkejä vähän hintavampiin ja laadukkaisiin merkkeihin (esim. Illamasqua ja Too Faced). Laadukasta ja eläinkokeetonta kosmetiikkaa kuitenkin löytyy myös synteettisen kosmetiikan puolelta ja edullisista merkeistä enkä missään nimessä niistäkään luovu. Esimerkiksi Sleek ja Milani ovat todella hyvälaatuisia ja edullisia sekä kumpikin tietääkseni eläinkokeettomia!

Se, miksi en haluaisi ostaa edes merkeiltä, jonka emoyhtiö testaa, johtuu siitä, että uskon, että hyödystä osa päätyy väkisinkin emoyhtiölle. Toinen näkökulma asiaan on, että ostamalla eläimillä testaavien merkkien alaisia eläinkokeettomia merkkejä, voisi lähettää viestin emoyhtiölle, että eläinkokeettomuus on myyntivaltti ja siihen kannattaa panostaa.
Molemmat ovat mielestäni hyviä pointteja ja itsellänikin on vähän ristiriitaiset tunteet, siitä kumpi on parempi vaihtoehto. Helpompi vaihtoehto ehdottomasti olisi ostaa myös eläinkokeettomia merkkejä, jotka ovat eläimillä testaavien omistuksessa, sillä se antaisi paljon enemmän vaihtoehtoja itselleni. Luovuin suosikkimerkistäni Urban Decaysta, kun se myytiin L'orèalille, vaikka UD itse säilyi eläinkokeettomana. Kiinnostava Nars tulisi myös ulottuvilleni, kuin myös selektiiviseltä puolelta Armani. Ja nämä ovat vain muutama esimerkki. Tässä asiassa vaikeaa on myös se, että aina välillä tulee yllätyksiä ja merkki, jonka on luullut olevan täysin eläinkokeeton, paljastuu olevankin jonkin testaavan merkin alaisuudessa. Esimerkiksi sain vasta muutama kuukausi sitten kuulla, että BareMinerals ja Freeman ovatkin eläimillä testaavien emoyhtiöiden omistuksessa. Toistaiseksi aion kuitenkin edelleen vältellä merkkejä, joiden emoyhtiö testaa, sillä kuten sanoin, omat ajatuksenikaan eivät ole täysin selvät asian osalta.
Toivottavasti tämä teksti selventää edes jonkin verran kantaani eläinkokeettomasta kosmetiikasta. Asia on sellainen, jota itse ajattelen jatkuvasti blogatessani ja tavallaan voisi sanoa, että se vaikeuttaa kosmetiikkablogin ylläpitoa. Vaikeaa on varsinkin se, että lähes mistä tahansa merkistä löytyy tietoa kumpaankin suuntaan, että merkki testaa tai merkki ei testaa. Tässä asiassa ei siis voi kun yrittää löytää mahdollisimman paljon ja mahdollisimman luotettavia lähteitä ja tehdä omat johtopäätöksensä. Ne ihmiset, jotka tietävät 100% varmasti jonkin merkin tutkimuksista lienevät aika harvassa.

Blogimaailmaan mahtuu kuitenkin varmasti sekä eläinkokeettomiin merkkeihin suuntautuneet bloggaajat sekä ne, jotka eivät ole näin suuuntautuneet. Ja toivottavasti kummatkin ryhmät voivat lukea ja tukea toisiaan eikä asiasta tarvi riidellä. Minun kantani on se, että kuluttajat ja bloggaajat toki voivat vaikuttaa eläinkokeettomuuden edistämiseen, mutta isommassa mittakaavassa nämä asiat tulevat etenemään tutkimuksen ja lainsäädännän avulla. Avainasemassa on nyt varsinkin Kiina, joka on niitä harvoja maita jotka vielä vaativat kosmetiikan testaamisen eläimillä. Iso askel olisi myös, jos Yhdysvallat kieltäisi eläinkokeet kosmetiikassa, ja tästä onkin USA:ssa jo tehty lakiesitys. Uskon joka tapauksessa, että eläinkokeettomuus on se suunta johon ollaan koko ajan menossa, vaikka takaiskuja yhä tuntuukin tulevan paljon.


Nerolla oli ollut ihan omat kosmetiikan testaukset rikkoutuneessa poskipunassa.


Olisi kiva kuulla, kuinka paljon lukijoista löytyy nimenomaan eläinkokeettomaan kosmetiikkaan panostavia. Ja yleensäkin ajatuksia eläinkokeista ja siitä minkä verran asiaan on yleensä perehtynyt saa kertoa. Itse en tähän halunnut alkaa mitään kauhutarinoita kertomaan siitä, mitä eläimille testeissä tehdään, jos joku ei tiedä, niin netistä löytyy varmasti helposti tietoa. Pidetään keskustelu kuitenkin asiallisena, vaikka aihe varmasti herättää monissa tunteita :)

10 kommenttia :

 1. Mun mielestä sun ajatukset on aika esimerkillisiä muille. Kyllä sillä on väliä jos yksikin ihminen lopettaa käyttämästä eläimillä testattua kosmetiikkaa, vaikka se ei suuressa mittakaavassa näkyisikään. Minä en itse valitettavasti käytä pelkästään eläimillä testaamatonta kosmetiikkaa, mutta nostan hattua sinulle ja muille, jotka pystyvät pitäytymään vain tietyssä merkeissä eettisistä ja periaatteellisista syistä :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos kun kirjoitit aiheesta! Tää on just sellainen aihe, jonka puhumisesta saa helposti saarnaajan leiman otsaan. Käytän itsekin vain eläinkokeetonta kosmetiikkaa, mutta kuulun itse juuri siihen kuntaan, joka tukee eläinkokeellisten emoyhtiöiden eläinkokeettomia sisaryhtiöitä. Katson asiaa myös firmakohtaisesti. Esim. Body Shop tukee niin paljon hyväntekeväisyyskampanjoita ja on BUAV-hyväksytty, että en näe tarpeelliseksi boikotoida sitä emoyhtiön takia.

  Toki niitä lipsahduksia aina sattuu juuri mainitsemiesi ristiriitaisten tietojen vuoksi. Onneksi Kiinakin on taipumassa inhimillisempään eläinten kohteluun. Uskon, että joskus vielä kaikki turhamainen on eläinystävällistä :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän kyllä hyvin tuon näkkulmankin, että ostaa eläinkokeettomia merkkejä, joiden emoyhtiö testaa.
   Itsellänikin tuo Body Shop on juuri sellainen merkki, jota oon miettinyt monesti. Tekisi mieli tukea juurikin sen takia, että heillä on hyväntekeväisyyskampanjoita ja näkyvästi kampanjoivat eläinten oikeuksien puolesta, mutta sitten ärsyttää toisaalta niin paljon, kun on nimenomaan L'oréalin alainen merkki :/
   Kiinan taipuminen ois kyllä tosissaan todella iso edistysaskel ja onneksi tosiaan on kuulostanut, että siihen suuntaan ollaan menossa!

   Poista
  2. Käsittääkseni tänä kesänä Kiinasta poistuu se laki, joka määrää että kaikki kosmetiikka on testattava eläimillä. Jee! Tässä lisää juttua (sori ns. epämääräinen lähde, se tuli ekana googlettaessa vastaan!) http://www.trueactivist.com/china-to-ban-animal-testing-on-certain-products/

   Poista
  3. Harmi, että tuo koskee nyt vain Kiinassa valmistettuja tuotteita, mutta joka tapauksessa onhan tuokin askel oikeaan suuntaan :)

   Poista
 3. Mä oon käyttäny (tai pyrkiny käyttämään, toi ristiriitanen tieto on aiheuttanu välillä aika paljonki harmaita hiuksia...) lähes koko sen ajan kun oon meikkejä käyttäny (tai kosmetiikkaa erityisemmin) Päätös tukea eläinkokeettomuutta oli vähän random, olin siis 14v, ja ihastunut yhteen jo aika kauan sitten kuolleeseen laulajaan, ja musta tuntu, että maailma ei ollu hyvä paikka, joten yritän tehdä siitä paremman! :D Lapsen mieli :D Mutta siitä lähtien siis olen kannattanut eläinkokeettomuutta ja juuri sen takia aloin seuraamaan blogiasi, koska arvostan suuresti sitä, että kerrot näistä asioista. Toki seuraan myös blogeja, joiden kirjoittajat eivät välitä aiheesta.

  Itse en käytä merkkejä, joiden emoyhtiöt testaavat. Nykyäänhän EU:ssa ei saisi testata kosmetiikkaa eläimillä, mutta kukaan ei sitä käytännössä vahdi. Erityisesti kaikki L'orealiin liittyvä on meidän koko perheessä boikotissa, myönnän että mulla on suuremman luokan asennevamma L'orealia kohtaan, mutta se johtuu siitä, että hehän yrittivät kaikkensa, ettei se eläinkokeettomuuslaki menisi läpi. Monesti olen melkein jopa itkenyt sitä, kun kaikki kaverit kehuvat jotain tuotetta ja itse sitä ei omien arvojen vuoksi pysty käyttämään. Mutta mun mielestä omat arvot ja niistä kiinnipitäminen ovat tärkeämpiä kuin joku ripsari :)

  Mulla on paljon eläinrakkaita ystäviä, mutta kukaan muu ei jaa mun näkemyksiä ja se vähän harmittaa ja silleen jopa ihmetyttää. Aattele jos joku tekis niitä testejä sun koiralles (kavereilla siis koiria) Meni nyt vähän randomiks tää, mutta ärsyttää. Ennen saarnasin kavereille, mutta luovutin kun sen kaikui kuuroille korville :/

  Jotkut eläinkokeita vastustavat ei suostu käyttämään esim. näytteitä testaavilta merkeiltä. Mä en oo ihan niin extreme, ja kiinnostais tietää ootko sä?

  Nyt loppuun pitää pyytää anteeks ilmeisesti TODELLA pitkää kommenttia, mutta tää aihe on yhä tosi lähellä sydäntä, kuitenkin lähdin eläinkokeettomuuteen mukaan "rakkaudesta" :D Pahoittelen myös mahdollisia kirjoitusvirheitä, mulla paistaa aurinko naamaan ja heijastuu myös koneen näyttöön joten en oikeen nää mittään :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitkätkin kommentit on tervetulleita :) Kiva kuulla, että kauneusblogien lukijoista löytyy eläinkokeettomia merkkejä käyttäviä!

   Mulla on kans vähän asennevammaa L´oréalia kohtaan, ihan samoista syistä kuin sullakin.
   Mun kavereissakaan ei oo oikeestaan ketään, joka käyttäis vaan testaamatonta kosmetiikkaa, mutta on muutama kaveri kuitenkin ollut ihan kiinnostunut aiheesta ja joskus jopa multa kysellään merkistä onko se eläinkokeeton vai ei. Oon yrittänyt olla saarnaamatta kuitenkaan kavereillekaan kovin pahasti, vaikka joskus saatan huomattaa kyllä jostain, että se ei oo eläinkokeetonta :)

   Näytteiden kohdalla oon pitänyt sitä linjaa, että jos jostain tulee joku testaavan merkin näyte ja mulla on sille oikeesti käyttöäkin, niin käytän pois. En kuitenkaan tarkoituksella kerää testaavien merkkien näytteitä. LivBoxia oon tarjouksista tilannut pariin otteeseen ja sieltähän nyt väkisin tulee testaavien merkkien kosmetiikkaakin ja niistä oon itselle tarpeellisimmat käyttänyt, mutta aika usein antanut tuotteet eteenpäin. Nyt oon vaan niin kyllästynyt koko boxiin, että kun viimeinen boxi on tullut, niin en tilaa enää lisää.

   Tuon EU:n eläinkoekiellon konkreettinen vaikutus on tosiaan harmittavan pieni. Sehän ei suoranaisesti kiellä merkkiä testaamasta muualle maailmalle menevää kosmetiikkaa ja tosiaan lain valvonta on hyvinkin vaikeeta. Ja minusta ei oo mitään järkeä ostaa merkkiä sen perusteella, että se ei testaa EU:ssa myytävää kosmetiikkaa, mutta myy esim. Kiinassa ja ne tuotteet testataan. Harmittaa, kun monet merkit ja myyjätkin liikkeissä vetoavat siihen, että eläinkokeet on EU:ssa kielletty ja yrittävät myydä merkkejä, jotka edelleen testaavat eläinkokeettomina.

   Nyt itse vastailen sitten pitkästi :D Mutta mukava kuulla kommentteja ja saada vähän keskustelua tänne aikaan!

   Poista
 4. Kiitos postauksesta :)
  Kertoisitko näitä eläinkokeettomia blogeja, joita seuraat?
  Minä lopetin Livboxin tilaamisen juuri sen takia, että joka kuukausi sieltä tulee Lorealia (+ sisältö toisti muutenkin itseään).
  Nyt tilaan "kilpailevaa" Cleopatra's secretiä, joka sisältää vähemmän tunnettuja merkkejä. Yhden boxin tätä olen jo saanut ja sisältö miellytti suuresti. Yritin tosin googlettaa mielestäni aivan ihanan stick- muodossa olevan parfyymin valmistajan Les Garconnes(?)- merkin eläinkokeepolitiikkaa, mutten löytänyt tietoa mistään. :(
  -Tiltu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eläinkokeettomia blogeja kaipailevien kannattaa katsastaa ainakin http://www.phyrra.net/ ja http://www.mybeautybunny.com/ ulkomaisista ja kotimaisista http://aivojentuuletusprojekti.blogspot.fi/ ja http://prettyecoistic.blogspot.fi/. Viimeisimmässä tosin on nyt ollut vähän hiljaista, mutta toivottavasti siellä taas pian tulee postausta :)

   Mää taidan lopettaa kauneusboxit nyt kokonaan, kun niissä tulee kuitenkin paljon itselleni turhaa kosmetiikkaa, niin käytän mieluummin rahat itse valitsemiini tuotteisiin. Cleopatra boxissa on kyllä ollut ihan kivoja juttuja, mitä oon muista blogeista nähnyt.

   Noiden vähän tuntemattomampien firmojen eläinkoestatuksista on tosiaan monesti vähän vaikea löytää tietoa. Jos mistään ei löydä tietoa voi yrittää lähestyä firmaa suoraan ja lähettää sähköpostia, jos vain löytää osoitteen. Ja tietenkin voi lähestyä Suomessa myös maahantuojaa ja kysellä heiltä. Les Garconnesia näyttää maahantuovan Carpelan Cosmetics. Suosittelen, että kyselee mahdollisimman tarkkaan eläinkoestatuksesta, eli kyselee esim. myös ostaako merkki raaka-aineet eläinkokeettomilta myyjiltä ja myykö merkki Kiinassa jne. Valitettavastihan nykyisin saa helposti vain sen vastauksen, että EU:ssa eläinkokeet on kielletty, joka ei kerro oikeasti mitään.

   Poista