torstai 18. syyskuuta 2014

Minun Oulu

Jo keväällä minulta toivottiin postausta kotikaupungistani Oulusta. Kaupungista, jota on kutsuttu pohjolan pääkaupungiksi ja hiljattain myös maailman talvipyöräilypääkaupungiksi. Lisäksi Oulu tunnetaan kaupunkina, jossa teatteri ja kirjasto on rakennettu mereen ja yliopisto suolle.
Kesän aikana en millään saanut aikaiseksi kirjoitettua postausta, mutta eilen olin kävelyllä kameran kanssa ja kuvasin pieniä yksityiskohtia Oulusta ja päätin, että Oulu -postauskin on ulos saatava.
Oulu on minusta parhaimmillaan kesällä, joten pistäkää postauksen vinkit mieleen vaikka ensi kesää varten. Toki Oulussa voi vierailla talvellakin, jos tykkää kylmästä ja tuulesta :D

Alla siis runsaasti kuvia Oulusta ja niiden väliin ripoteltuna pieniä vinkkejä, siitä mitä minun mielestä kannattaa Oulussa tehdä ja nähdä!


Miniatyyriefekti tositoimissa.

Alla ja yllä olevat kuvat on otettu Ainolan puistossa, jossa ehdottomasti kannattaa kesällä käydä. Puisto on ihan keskustan tuntumassa ja sieltä löytyy muun muassa kahvila, penkkejä ja pöytiä sekä leikkitelineitä lapsille. Mukaan kannattaa ottaa evästä ja mennä vaikka piknikille. Evästä on hyvä ottaa myös puiston sorsille, jotka ovat melko kesyjä tapauksia ja tulevat kyllä kerjäämään ruokaa. Sorsia kuvassa myöhemmin tässä postauksessa.
Ydinkeskustaan en tällä kävelyreissulla mennyt kuvaamaan, mutta vinkataan silti jotain keskustasta. Kesällä aikaa voi ostosten lomassa viettää baarien terasseilla, tai oululaisittain patioilla. Itse suosittelen juomataukoa varten Cafe Kulumaa, josta saa oluen ja sidukan lisäksi hyviä drinkkejä. Iltaisin Kulumassa on vaikea välttyä baarin erikoisuudelta Rammsteinilta. Lupaan, että huomaat, milloin joku sen tilaa, mikäli vietät aikaa sisätiloissa. Kulumassa on mielestäni hyvä, rento tunnelma ja musiikkikin on makuuni.

Kuluma löytyy Kauppurienkadulta, eräästä kadunkulumasta toria kohti mentäessä :D
Keskustan ruokapaikoista voisin mainita jo ympäri Suomea mainetta niittäneen hampurilaisbaari Kauppuri 5:sen. Kauppurin taso on mielestäni alkuajoista laskenut, mutta eiköhän sieltä vieläkin ihan päteviä hamppareita ja ranskiksia saa. Valitettavasti paikan nettisivuille ei ole päivitetty nykyisen kasvishampparin sisältöä. Alkuperäinen nimittäin oli loistava, mutta menivät sen muuttamaan :(

Ravintola Pannu on myös varma valinta ruokapaikaksi. Pannun parasta antia ovat pannupizzat, mutta muutakin ruokaa sieltä saa. Oma suosikkini on Cheese pan, jossa on kolmea juustoa, joiden kaveriksi saa valita itse kaksi täytettä.

Molemmat edellämainitut löytyvät Kauppurienkadulta ja ovat helposti löydettävissä Oulun pienestä keskustasta!
Jos päätyy keskustan ulkopuolelle, niin mainitaanpa yksi uudempi ruokapaikka. Tuira sijaitsee vain lyhyen matkan päässä keskustasta (siltojen yli vaan ja olet Tuirassa) ja sinne avattiin hiljattain Noodle Bar9. Nuudelibaarissa on rajallinen lista, mutta sieltä saa nopeasti edullista aasialaista ja annokset on maistuvat sekä isot. Itse olen testannut vasta paistetut nuudelit ravulla, joten suosittelen niitä :D Annosta saa paikanpäällä tuunata omaan makuun muun muassa tuoreella chilillä, limellä ja kalakastikkeella. 

Nuudelit löytyvät Merikoskenkadulta aivan keskustaan päin menevien bussien läheisyydestä.


Sorsien tuplatreffit?

Toripolliisi vilahti jo muutama postaus takaperin kuvissa ja polliisiahan Oulussa on käytävä katsomassa! Toripolliisi seisoo nimensä mukaisesti Oulun kauppatorilla, aivan kauppahallin edessä ja vahtii ihmisten käytöstä. Torilla kannattaa käydä muutenkin kesällä ja ostaa mansikoita ja metrilakua tai vaikka istahtaa kahville. Kauppahallista löytyy kaikkea hyvää ja oululaista, mutta myös eksoottisempaa tavaraa. Pikkunälkää taltuttamaan kauppahallista kannattaa hakea kevätkääryleitä, niitä saa eri täytteillä ja ne ovat erittäin hyviä ja melko edullisiakin.


Suihkulähteet keskustan ja Tuiran väliltä.

Torilta voi siirtyä, niiden mereen rakennettujen teatterin ja kirjaston välistä, siltaa pitkin Pikisaareen. Pikisaari on tunnettu käsityöläisten ja taiteilijoiden alueena ja sieltä löytyy myös alan koulu. Pikisaaressa tuntuu kuin siirtyisi ajassa taaksepäin, vaikka alueella kyllä on modernimpaakin rakennuskantaa. Idyllisessä saaressa kannattaa joka tapauksessa käydä edes pikku kävelyllä ja tutkia historiallisia rakennuksia. Saaressa sijaitsi aikoinaan pikitehdas, mistä saaren nimi johtaa. Muutakin teollisuutta siellä on historian saatossa ollut. 
Kulttuurin nälkäisille saaresta löytyy myös Merimiehenkotimuseo. Museo on tiettävästi Oulun vanhin puurakennus ja sinne on sisustettu sen entisen asukkaan, merimies Isak Matilaisen, koti. Matilaisen elämän lisäksi museossa on esitetty oululaista merenkulun historiaa. 

Museo on torille johtavan sillan välittömässä läheisyydessä ja sinne on ilmainen sisäänpääsy!
Heitetään loppuun vielä yksi aktiviteetti talvenkin varalle. Talviaikaan Oulussa kannattaa tietenkin suunnata Raksilaan Oulun Energia Areenalle Kärppä -peliin. Paras tunnelma löytynee edelleen päätykatsomon seisomapaikoilta, siitä päästä jonne kotijoukkue hyökkää kahdessa erässä. Tällä kaudella Kärpät on kotimaisen liigan lisäksi mukana eurooppalaisessa CHL:ssä!


Siniset pyörät kiinnittivät huomioni.

Siinäpä jotain vinkkejä Oulusta. Perusjuttuja löytyy helposti Oulun kaupungin sivuilta lisää. Oululaiset on mielestäni aika leppoisaa porukkaa, joten rohkeasti vain tänne päin, varsinkin, jos et ole koskaan käynyt. Ja kukapa ei tykkäsi kuunnella Oulun murretta!

p.s. Antakaa anteeksi erikoistehosteitten käyttö kuvissa. Innostuin vähän miniatyyriefektistä ja noista yhden värin poiminnoista :D


Briefly in English: Photos from my hometown Oulu!

Tämä ei ole maksettu matkailumainos, vaan lukijatoiveesta ja rakkaudesta kotikaupunkiani kohtaan syntynyt tuotos :)

6 kommenttia :

 1. Kiitos paljon tästä postauksesta! :D Nyt tuli heti sellainen olo, että pakko päästä ensi kesänä Ouluun, hirveä matkakuume ylipäätään johonkin :) Kun aikataulu antaa periksi, niin pakko tulla :D
  p.s. ihana banneri!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, kiva jos sain kiinnostumaan Oulusta. Keskusta on tällä hetkellä vähän remontissa, kun sinne rakennetaan uusia liiketiloja, mutta kyllä Oulu nytkin on kiva paikka :)
   Ja kiitokset banneri -kehuista. Menin taas askeleen simppelimpään suuntaan!

   Poista
 2. Kiitos, ihana lukea paikasta, jossa ei ole itse koskaan käynyt. :)

  VastaaPoista
 3. Oulu - se oikea merikaupunki! Ihan tuli ikävä opiskeluaikojen kotikaupunkiin.. :) Kiva postaus, täytyy käydä ihan paikan päällä joskus muisteloimassa. Se tuuli, ja tuulen mukana välillä tuleva haju... ;)
  -meliina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hajuhan tulee vaan ku Kemistä päin tuulee ;D Tervetuloa Ouluun muistelemaan!

   Poista