sunnuntai 13. lokakuuta 2013

Off topic: Macarons

Kirjoitellaanpa välillä vähän muustakin kuin kosmetiikasta. Tykkään leipoa vähän kaikenlaista ja välillä leivon viikottain jotain, kun taas joskus tulee pitempiä taukoja. Viime aikoina olen leiponut enimmäkseen leipää, mutta Koko Suomi leipoo -ohjelman innoittamana päätin tehdä macaroneja. Olen tehnyt niitä kerran aiemminkin, pari vuotta sitten, mutta silloin tulos ei ollut läheskään näin hyvä. Jos haluaa tehdä macaroneja, niin suosittelen oikeasti lukaisemaan muutaman ohjeen läpi ja vaikka katsomaan pari ohjevideota YouTubesta, eikä vain tarttumaan ensimmäiseen ohjeeseen. 
Macaronit ovat makeita ja hyviä, mutta eivät rehellisesti sanottuna minun suosikkileivonnaisiani. Näiden kiehtovuus perustuu enemmänkin niiden maineeseen vaikeina leivonnaisina ja mahdollisuuteen varioida reseptiä ja täytteitä loputtomiin. Kun tutustuu macaronien tekoon huolella, niin nämä eivät mielestäni ole lopulta kovin vaikeita, lisäksi näitä on oikeasti hauska tehdä. Macaroneista saa myös helposti kauniita, kunhan vain massa on onnistunut.

Itse tein nyt ihan maustamattomia ja värjäämättömiä perus -macaroneja. Linkkaan tähän ohjeen, jota seurailin valmistusvaiheiden osalta, ja alla on aineksien mittasuhteet, joita käytin. Seurasin siis Mansikkamäen ohjetta, mutta aineksien määrää hieman muutin. Onneksi muuten minulla ei ole leivontablogia, sillä olisin macaronieni kanssa ihan auttamattomasti myöhässä trendistä :)

Käyttämäni aineet:

100g kananmunan valkuaisia
100g mantelijauhetta (ostin Punnitse & Säästä -liikkeestä irtotavaraa luomulaatuisena)
200g tomusokeria
4 rkl hienoa sokeria

Paistoin macaroneja n. 140 - 150 asteessa n. 12 - 13 minuuttia.


Mansikkamäen Eben ohjeita noudattamalla ja yllä olevilla mittasuhteilla tuli oikein onnistuneita macaroneja. Tärkeitä pointteja näiden tekoon on mielestäni Eben ohjeessa kuvattu valkuaisten vanhettaminen. Minulla valkuaiset olivat huoneenlämmössä ilman kantta vajaan vuorokauden. Toinen tärkeä asia on vaahdottaa valkuaiset sopivasti, ei liian kovaksi. Kolmas tärkeä juttu on käyttää mahdollisimman hienojakoista mantelijauhetta ja siivilöidä se. Massan sekoittaminen sopivan juoksevaksi on myös avaintekijä onnistumiseen, kuin myös se, että antaa macaronien kuivahtaa tarpeeksi ennen paistamista. Paistetut ja jäähtyneet macaronit kannattaa täyttää ja pistää jääkaappiin odottamaan syömistä edeltävänä päivänä. Itse ainakin tykkään, että macaronit saavat vähän pehmentyä, eikä kuori ole ihan rouskuvan rapea.
Täytteitä macaroneihin voi keksiä loputtomiin. Itse tein tällä kertaa "nougatmössöä". Eli yksinkertaisesti kuumensin desin kuohukermaa sen verran kuumaksi, että sain siihen sulamaan yhden paloitellun Maraboun Dubbel Nougat -patukan. Annoin seoksen jäähtyä kunnolla kylmäksi jääkaapissa ja vispasin sen ihan käsipelillä paksuksi täytteeksi. Jaksoin jopa pursottaa täytteen macaron -pohjille ja siihen kävi hyvin ihan pakastepussi, jonka kulmaan leikkasin pienen reiän. Sekä itse macaronit että täyte on mielestäni helpointa, siisteintä ja nopeinta pursottaa lusikoimisen sijaan. Macaronit maistuivat hyvältä ja aion tehdä näitä lisää pian! 

Ketkä ovat tehneet macaroneja ja ovatko ne onnistuneet?

Briefly in English: I made some macarons! I was really happy with how they turned out. I've tried making them once before and they turned out nowhere nearly as good as these. These are just plain macarons, no extra flavours or colours. I filled them with nougat ganache. If you want to make macarons i suggest you to read a few different recipes and watch a couple of YouTube tutorials. They are not that hard to make if you know a few tricks!

2 kommenttia :

 1. Kerran on tullut tehtyä ja ihme kyllä onnistuivat ihan hyvin. Pitäisikin tehdä uudestaan, onhan mulla sitä varten oikein Macaron-kirja! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Macaron -kirja kuulostaa ihanalta! Leivontakirjat on ihania, vaikka vaan ihan koristeina ja selailtavaksi, vaikka niitä selaillessa saattaa kyllä hieman iskeä makeanhimo :D
   Mää tein aikoinaan eka yrityksellä tosiaan sen virheen, että en ollenkaan perehtynyt macaroneihin enkä tiennyt mistään kikoista mitään. Noitten pienten kikkojen avulla kyllä tosi helppoja tehdä. Kävin jo ostaan lisää mantelijauhettakin, että voin tehdä lisää.

   Poista