keskiviikko 8. tammikuuta 2014

Luonnonkosmetiikkaviikko: Ei ihan saippuaooppera vaan shampoo -draama

Luonnonkosmetiikan teemaviikolla siirrytään tänään ihonhoidosta hiuksiin. Seuraa jatkoa palashampookokeilulleni! Kirjoittelin marraskuun alussa ostaneeni Flow'n palashampoon ja aloittaneeni sen testailun. Nyt luvassa siis tarkempaa raporttia kokeilun onnistumisesta ja tottakai jännitysnäytelmä tarvii yllättävän käänteenkin.
Aloitin palashampookokeilun siis loka-marraskuun vaihteessa Flow kosmetiikan rasvoittuville hiuksille tarkoitetulla Teepuu shampoopalalla. Aluksi shampoo tuntuin ihan hyvältä, joskin hiukset jäivät sen jäljiltä takkuisimmiksi kuin normaalisti. Hiuksiin myös jäi selvästi shampoota, sen huomasi varsinkin Tangle Teezerin saamasta kuorrutuksesta hiusten harjauksen jälkeen. Kuitenkaan samanlaista lähmää ja läpipääsemätöntä hiuspehkoa, mitä Sanni koki, ei päässyt syntymään. Muutamien pesukertojen (n. 6-7) jälkeen shampoota tuntui alkavan jäädä hiuksiin vähemmän ja hiuksien takkuuntuminenkin vähän helpotti. Käytin koko ajan shampoon rinnalla tavallista hoitoainetta, sillä ilman hoitista en tämän jäljiltä voinut kuvitellakaan olevani. Alla Flow'n Teepuu shampoopalan INCI heidän omilta sivuiltaan kopioituna.

INCI: Sodium Cocoate*, Butyrospermum Parkii Butter*, Aqua, Sesamum Indicum Oil*,  Clycine Soja Powder*, Montmorillonite,  Rosmarinus Officinalis Herb*,  Melaleuca Alternifolia Oil*, Lavandula Angustifolia Oil*,  Rosmarinus Officinalis Leaf Extract*.
Linalool**, Limonene**

* Sertifioitu luomu raaka-aine
**Esiintyy luonnostaan eteerisessä öljyssä.
Kaikki raaka-aineet täyttävät sertifioidulta luomukosmetiikalta vaadittavat kriteerit.

Joulukuun alkupuolella shampoopala alkoi olla jo melko vähissä, minulla se ei siis riitä kovin kauaa, kun joudun pesemään hiukseni usein. En mielestäni edes hieronut palaa ylenmäärin hiuksiini vaan sen verran, että sain hiuspohjaan kauttaaltaan vaahtoa. Shampoopala myös vaahtosi helposti.
Tässä vaiheessa shampoota tuntui taas alkavan jäädä enemmän hiuksiin. Rasvoittumiseen teepuushampoo ei tuntunut tuovan helpotusta, päinvastoin shampoon kerrostuminen hiuksiin sai aikaan tunteen entistä nopeammin rasvoittuvista hiuksista, minkä vuoksi ehkä pesin vielä normaalia useammin hiuksiani, ja pala kului nopeasti. Tiedän, että sen olisi tarkoitus kestää paljon pitempään, kuin se minulla tuntui kestävän. En ollut kovinkaan tyytyväinen palashampooseen enää ja mietin kokeilisinko Flow'lta jotain toista palashampoota. Teepuu tuntui samaan aikaan liian pesevältä aiheuttaen takkuuntuvat, natisevat hiukset ja kuitenkin hiuspohja rasvoittui ennen aikojaan.

Draamankaari sai käännöksensä kun satuin paikallisessa Prismassa tutkimaan luonnonkosmetiikkahyllyä, ja näin siellä kasan monille LivBoxista tuttua Ma Provencen palashampoota. Ystäväni oli käyttänyt sitä tyytyväisenä jo pitempään ja mietin pitäisikö minunkin kokeilla sitä Flow'n tilalta. Seuraavalla Prisma -käynnillä nappasinkin ranskalaisen luonnonkosmetiikkamerkin palasen mukaani huokeaan 8,50€ hintaan.

Ma Provencella on tuotteissa ainakin Cosmebio -sertifikaatin merkki ja palashampoita löytyy kuiville, normaaleille ja rasvoittuville hiuksille. Omassa Prismassani oli vain normaalien hiusten versiota ja sitä siis itse nyt käytän. Hinta shampoopalalla näyttää vaihtelevan 8,50€ - n. 13€ välillä. Shampoopalan mukana tulee seinään kiinnitettävä koukku, johon shampoon saisi kuivumaan kätevästi, mutta ainakaan minun seinässäni koukku ei kauaa pysynyt. Suihkutangon saippuatelineen kyljessä onneksi oli pieni koukku, johon saan rengasmaisen shampoon roikkumaan ja kuivumaan.


Ma Provencen palashampoo vajaan kuukauden käytön jäljiltä, vielä on reilusti jäljellä!

Heti ensimmäisellä pesulla oli selvää, että Ma Provence pesee (hih) suomalaisen vastineensa mennen tullen ja ehkä vielä palatenkin. Ma Provencen normaalien hiusten palashampoo jätti hiukset heti ensimmäisellä vaahdotuksella puhtaan, mutta pehmeän ja sileän tuntuiseksi. Sen jäljiltä en oikeasti tarvinnut edes hoitoainetta, niin kuin pakkaus lupaakin. Olen nyt käyttänyt Ma Provencea muutaman viikon ja hiukset tuntuvat ihanan pehmeiltä joka pesun jälkeen ja näin selvät ja sileät ne eivät ole olleet vuosiin edes hoitoaineiden jälkeen. Kuivuttuaan hiukset ovat ilmavat, eivät normaalia tuuheamman tuntuiset, mutta eivät myöskään latistuneet. Käytän hiuksiin enää jätettävää hoitoöljyä, mutta pois pestävä hoitsikka on saanut jäädä kokonaan. 
Shampoojäämiä Ma Provence ei tunnu jättävän hiuksiin käytännössä ollenkaan. Välillä harjaan saattaa jäädä vähän jälkiä shampoosta, mutta hiuksissa sitä ei huomaa ollenkaan. Tuntuma on koko ajan pysynyt samana eli tuotetta ei tosiaan tunnu pitemmässäkään käytössä kerrostuvan hiuksiin. 
Hellävaraisuudesta huolimatta shampoo pesee hiukset helposti puhtaiksi. Yleensä vaahdotan hiukset vain kerran, mutta jos olen käyttänyt synteettisiä muotoilutuotteita tai hiukset ovat erityisen likaiset, vaahdotan hiuspohjan varmuuden vuoksi kahdesti. Kukan muotoinen ranskalainen ei vaahtoa aivan niin helposti kuin jäyhän nelikulmainen suomalainen, mutta ihan tarpeeksi hyvin kuitenkin. Ma Provence tuoksuu aavistuksen yrttiseltä ja appelsiiniakin siitä erotan, mutta tuoksu on hyvin mieto. Alla Ma Provencen shampoon INCI kopioituna/suomennettuna pakkauksen kyljestä.

INCI: Disodium Lauryl Sulfosuccinate, Sodium Coco-Sulfate, Triticum Vulgare (wheat) Starch, Cetearyl Alcohol, Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Fruit Water*, Rhus Verniciflua Wax, Sodium Laurylsulfate, Butyrospermum Parkii (Shea Butter)*, Coco-Glocoside, Aqua (Water), Illite, Cocamidopropyl Betaine, Parfum (Fragrance), Glycerin*, Lauryl Pca, Glyceryl Stearate, Salvia Officinalis (Sage) Extract*, Citric Acid, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate, Limonene, Eugenol, Citral, Linalool

99,99% raaka-aineista luonnollista alkuperää
10,09% raaka-aineista luomutuotantoa (* merkityt)

Vaikka mielellään tukisin kotimaista luonnonkosmetiikkaa, vei ranskalainen nyt täysin voiton. Mikäli Ma Provence tulee toimimaan jatkossakin minulla näin hyvin, en kyllä helpolla enää siitä luovu. Sen lisäksi, että pala on edullinen, säästän sitä käyttämällä myös normaalisti hoitoaineeseen menevät rahat. Ma Provence tuntuu kuluvan minulla hitaammin kuin Flow'n pala, mutta en usko, että se minulla kestää kuitenkaan ihan luvatun kahden normishampoon verran. Minusta tuntuu myös, että hiusteni rasvoittuminen on vähän hidastunut, ainakaan yhtä nopeasti, kuin Flow'n jäljiltä, ne eivät enää rasvoitu. Flow'ta minulla olisi vielä muutamiin pesuihin jäljellä, mutta suoraan sanottuna ei kyllä tee enää yhtään mieli sitä käyttää, joten sen jämä päätynee roskiin. 

Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan Ma Provencen palashampoota, mikäli ei vielä ole kokeillut vastaavia tai jos on pettynyt Flow'n palashampooseen. Flow voisi hieman tarkistaa omien palasiensa koostumusta, koska parantamisen varaa selvästi on. Omat hiukseni ovat käsittelemättömät ja melko hyvässä kunnossa (latvoissa vähän kuivuutta) sekä nopeasti rasvoittuvat, joten tämä arvostelu on kirjoitettu näistä lähtökohdista. Ma Provencea uskallan suositella kuitenkin kokeilemaan, vaikka hiukset eivät olisi käsittelemättömät ja yhtä hyväkuntoiset kuin omani, niin hellävaraiselta se tuntuu!

Kokemuksia palashampoista?

Briefly in English: I started using solid shampoo bar (or shampoo soap) from Finnish natural cosmetics brand Flow at the end of october. At first it seemed nice, although it did tangle my hair. After using it for a while I noticed that eventhough it didn't tangle my hair as much anymore there was still a lot of shampoo residue in my hair after washing. I used almost all of the bar before I found another solid shampoo bar in my local super market.
I bought the French Ma Provence shampoo bar to try out a few weeks ago and have been using it since. Mine is for normal hair and it is great! It washes my hair easily, but does not leave residue. It also makes my hair feel soft and silky. I don't even need to use conditioner with it. My hair feel light after it dries. Hands down Ma Provence beats the shampoo bar from Flow.
Ma Provence is also a natural cosmetics brand. The shampoo bar costs from 8,50 to about 13€ depending on where You buy it. I really recommend on trying the solid shampoo bar from Ma Provence!

Postauksen tuotteet ostettu itse ja mielipiteet niistä omiani. En saa mitään hyvitystä tekstin linkkien käytöstä. Tietääkseni sekä Flow kosmetiikka että Ma Provence ovat eläinkokeettomia!
Products in this post are purchased by me and all of the opinions are my own. There's no affiliate links in this post. As far as I know both Flow kosmetiikka and Ma Provence are cruelty free!

10 kommenttia :

 1. Hmm... Voisin jopa uskaltaa kokeilla tuota ranskalaista versiota tukkaani, monet on sitä kehuneet. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile vaan! Ainahan sitä voi käyttää vielä lisäksi hoitista, jos tuntuu, että se jättää liian takkuisiksi hiukset, mutta tavalliseen shampooseen verrattuna tämä ainakin mun hiuksissa tuntuu tosiaan hellävaraisemmalta.

   Poista
 2. Itse en ole uskaltautunut kokeilemaan luonnonkosmetiikan shampoita, sillä pelkään niiden lähmäävän hiukset. Tämä postaus kyllä hälvensi epäluuloja! :)

  Johanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen tosiaan tuota Ma Provencea, jos lähmäämistä pelkää. Sen koostumus on tosi erilainen verrattuna tuohon Flow'hun, joka jättää selvästi shampoota päähän. Mää en edes usko, että tuo Ma Provence ois jättänyt shampoota hiuksiin, vaikka oisin sitä alkanut käyttään suoraan enkä Flow'n perään ja ei se mun kaverillakaan kuulemma koskaan oo lähmännyt hiuksia!

   Poista
 3. Uskasin avata tuon Livboxista tulleen mini-Ma Provencen juuri ja tosiaan, sehän on loistava! Olen sillä nyt kolmisen kertaa pessyt hiukseni ja tykkään kovasti. Hoitoainetta en kyllä skippaisi, mun hiukset eivät jääneet mitenkään kauhean sileiksi sen jäljiltä. Toi reikähommeli saippuan muodossa on myös hyvä, laitoin sen roikkumaan koukkuun kylppäriin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi olla, että käsitelty hius kaipaa sitten hoitiksenkin. Mullahan on ihan oma väri ja hiukset on tosiaan pehmeemmät ja sileemmät ku normaalisti hoitoaineen jäljiltä ku Ma Provencella pesen!
   Hyvä ku kuitenkin uskalsit kokeilla ja tykkäsit :D

   Poista
 4. En ole kokeillut muita paloja kuin tuon Ma Provencen ja siitä sain vaan kutisevan päänahan. Hiukset tuntui kyllä ilmavilta ja puhtailta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi, että siinä joku kutittaa sun päänahkaa :( Mää toivon, että mulle ei mitään tuollasta ilmaannu pitemmässäkään käytössä.

   Poista
 5. Hmmm. Tuossahan näkyy olevan sodium lauryl sulfatea (SLS), jota luonnonkosmetiikassa yleensä vältetään. Vaikka ei ylimmäisena INCIssä olekaan. Ihme että on saanut jonkun luomumerkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mää en oo noihin eri sulfaatteihin juuri perehtynyt enkä tiedä tarkkaan luonnonkosmetiikan vaatimuksista niiden suhteen, niin en osaa tähän oikein mitään sanoa. Mulle ei ole sulfaatit aiheuttanut koskaan mitään ongelmiakaan, niin en niitä sen kummemmin välttelekään, vaikka tiedän kyllä, että kaikille ne ei sovi.

   Poista