keskiviikko 15. helmikuuta 2012

Kosmetiikan saatavuus

Olen viime aikoina miettinyt, miksi iso osa ihmisistä on jumittunut käyttämään vain muutamaa markettikosmetiikkamerkkiä. Onko kysymys siitä, että markettikosmetiikka on niin helposti saatavilla, siitä että ei ole vara ostaa selektiivisten merkkien tuotteita vai eikö ole tarpeeksi tietoa muista kosmetiikkamerkeistä?

Maailma on meikkejä täynnä, mutta suurin osa tutuistani käyttää vain marketeista löytyviä perusmerkkejä (esim. Maybelline, L'oreal, Rimmel, Lumene...). Joskus joku tuttuni tai minä itse saatan saada käsiini jonkin selektiivisen merkin tuotteen, mutta nämä ovat poikkeustapauksia. Oma meikkivalikoimani uudistui lähes täysin tutustuttuani indiekosmetiikkaan ja muutamiin nettikauppoihin.

Käytössäni olevia "markettikosmetiikan" tuotteita

Internetin välityksellä on saatavilla lähes rajattomasti kosmetiikkaa eri merkeiltä. Suomalaisia kosmetiikan  nettikauppoja en tunne montaakaan, mutta esimerkiksi brittifirmoja, jotka toimittavat Suomeen on lukuisia. Itse olen tilannut Feeluniquelta, HQhairilta ja ELFiltä (ELF on itseasiassa amerikkalainen meikkifirma, mutta Suomeen toimittaa merkin brittiläinen jälleenmyyjä). Lisäksi mahdollisia ostospaikkoja ovat esimerkiksi Look Fantastic, Cocktail Cosmetics, Cheap Smells, Love Make Up ja Fragrance Direct. Briteistä tilatessa etuna on se, että tullimaksuista ei tarvitse huolehtia kun toimitus tapahtuu EU:n sisällä.

Muualtakin maailmasta löytyy kosmetiikkaa myyviä nettikauppoja niin paljon kun jaksaa vain etsiä. Coastal Scents ja Cherry Culture ovat esimerkkejä Yhdysvalloissa toimivista liikkeistä, joista usein saa lukea meikkiblogeista. Itse en ole kummastakaan vielä tilannut, sillä mielestäni niiden toimituskulut ovat melko kalliit, vaikka tuotteiden hinnat ovatkin edullisia. Iherb taas on muun muassa lisäravinteita myyvä jenkkifirma, jonka valikoimista löytyy kuitenkin myös kosmetiikkaa. Itse olen tilannut ainakin kasvojenpuhdistustuotteita sekä vartalovoiteita iHerbistä, jonka valikoima on suunnaton ja toimituskulut kohtuulliset. Amerikasta tai muualta EU:n ulkopuolelta tilatessa pitää muistaa mahdolliset tullimaksut, itse pidän sääntönä noin 40 euron maksimitilausta, jolla ei pitäisi ylimääräisiä maksuja tulla.

Indiekosmetiikka tarjoaa netissä valtavan valikoiman. Itse olen tutustunut lähinnä yhdysvaltaltalaisiin indiefirmoihin, kuten blogissa jo mainitut Fyrinnae, Venomous Cosmetics ja Scaredy Cat Cosmetics. Muitakin Indiefirmoja olen kokeillut ja niistä tulen varmasti blogissa kirjoittelemaan. Osalla firmoista on omat nettisivut (esim. Fyrinnae) ja toiset hyödyntävät nettisivustoja, joihin kuka tahansa voi luoda oman nettikauppansa (esim. Scaredy Cat Etsyssä). Indiefirmoissa etuna on usein uniikit meikkituotteet ja edullinen hinta. Haittana on, että merkin luotettavuudesta, niin toimitusten kuin tuotteiden laadun suhteen, ei voi etukäteen olla varma. Itse tutustun yleensä merkkeihin netistä löytyvien arvostelujen kautta ennen kuin tilaan itse.


Ahkerassa käytössä...

...indiekosmetiikkaa

Etsyyn tutustuin vasta viime vuoden lopulla. Etsyyn kuka tahansa voi perustaa oman nettikaupan ja myydä periaatteessa mitä tahansa (lain rajoissa...). Itse aloin tietenkin heti tutkimaan Etsyn meikkivalikoimia ja muutama helmi sieltä onkin löytynyt. Etsyn etuna pidän sitä, että sieltä on helppo tilata ja se on luotettava, sillä ostajat antavat kaikille näkyvän palautteen myyjille, ja siellä voi myös raportoida, mikäli tilaamaa tuotetta ei saakaan perille. Hintatao Etsyssä vaihtelee paljonkin eri myyjien välillä, mutta edullista kosmetiikkaa on tarjolla paljon. Maksut hoituvat helposti Paypalin välityksellä ja myyjiin voi olla suoraan Etsyn kautta yhteydessä. Huonoja kokemuksia minulla ei Etsystä ainakaan vielä ole. Olen tehnyt noin 6-7 tilausta eri myyjille ja aina tuotteet on saapunut perille, ja ne ovat olleet kuvauksen mukaiset. Etsyn vika onkin se, että valikoimaa on valtavasti ja shoppailuun voi jäädä koukkuun :)


Etsystä hankittua
Nettiostoksissa on aina se huono puoli, että jos tuote ei ole ennestään tuttu, ei voi tarkalleen tietää mitä on tilaamassa. Esimerkiksi meikkien värit saattavat poiketa tietokoneen näytöllä näkyvästä paljonkin. Monet varmaan haluavatkin ostaa kosmetiikkaansa paikasta, johon voi mennä paikan päälle tutkimaan tuotteita. Tässä hankaluudeksi tulee meikkivalikoima. Varsinkin pienillä paikkakunnilla ei monesti ole tarjolla kuin markettikosmetiikkaa. Itse Oulussa asuvana voin todeta, että kaupunginkaan valikoima ei välttämättä päätä huimaa. Oulussa valikoimaa kasvattaakin lähinnä Stockmannilla ja Pukumiehellä myytävät selektiiviset merkit, jotka ainakin opiskelijalle ovat liian kalliita. Pientä lisää Oulun valikoimiin on tuonut vähän aikaa sitten avattu Make Up Storen myymälä, mutta senkin hinnat ovat pääasiassa markettikosmetiikkaa korkeammat, jos ei nyt ihan selektiivisten meikkien tasoa. Ouluun itse kaipailisin ehdottomasti edes Kicksin liikettä kosmetiikkavalikoimaa täyttämään.

Itse koen, että valikoiman puute ja tietämättömyys merkeistä ja netin ostospaikoista on rajoittavampi tekijä kosmetiikkahankinnoissa kuin hinta. Selektiivisillä merkeillä on oma paikkansa, ja joskus tekee mieli itsekin hankkia jokin tuote, mutta niiden tuotteille löytyy varsin päteviä korvikkeita edullisen kosmetiikan puoleltakin. Hankin kosmetiikkani pääasiassa netistä, joten en näe tuotteiden saatavuutta itselleni suurena ongelmana, mutta niille, jotka haluavat nähdä tuotteen ennen ostoa tai joilla ei ole intoa roikkua nettikaupoissa tuntikausia tutkimassa kosmetiikkavalikoimaa, on edullisia tuotteita saatavilla aika rajoitetusti. Monet isotkin merkit ovat Suomessa melko tuntemattomia ja indiemerkit ovat oikeastaan vain meikkiharrastajien tietoisuudessa. Itsellänikin on muutama merkki, esimerkiksi Stila, Milani ja Too Faced, kokeilematta tällä hetkellä vain siksi, että niitä ei saa kuin tilaamalla netistä. Tuntuukin, että Suomi tai ainakin Oulu on vielä aika syrjäinen paikka kosmetiikkafirmojen silmissä.


Kuulisin mielelläni muidenkin ajatuksia meikkien saatavuudesta. Onko muissa Suomen kaupungeissa paremmat kosmetiikkavalikoimat kuin Oulussa? Minkälaisia nettishoppailukokemuksia muilla on? Kumpi teistä on ongelmallisempaa meikkien valikoima vai hinta? Myös Ebaysta kaipailisin kokemuksia, sillä itse olen kokenut sen jotenkin sekavaksi ostospaikaksi enkä ole vielä mitään uskaltanut sieltä hankkia.

2 kommenttia :

 1. Minuakin turhautti Oulussa asuessani kosmetiikkavalikoiman kämäisyys, osittain siksi innostuinkin nettikaupoista. Kicksin lisäksi tervetullut lisä olisi Sokos, mutta uusi tavaratalo onkin nyt ilmeisesti vain ajan kysymys. Nykyisen asuinpaikkani valikoimissa ei juuri ole valittamista, mutta tällä hetkellä rahatilanne on se, joka estää hurvittelemasta.

  EBay-shoppailua voin suositella tietyin varauksin. Myyjille annetaan palautetta samalla tavoin kuin Etsyssä, joten kannattaa aina valita myyjä, joka on a) myynyt paljon ja b) saanut yli 95% positiivista palautetta. Ja maksaa PayPalilla. Feikkejä on liikkeellä kaikesta huolimatta, mutta omalle kohdalleni ei ole onneksi vielä osunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sokos kieltämättä olis kanssa kiva lisä, sais ainakin Goshin meikkejäkin Oulusta :)
   Mun pitäis varmaan tuohon Ebayhin perehtyä paremmin, mutta kiva kuulla, että sulle ei ainakaan tähän mennessä oo mitään feikkejä sattunut. Mua on just huolestuttanut eniten se, että onko tuote se mitä pitää.

   Poista