keskiviikko 1. helmikuuta 2012

Jauhemaiset luomivärit

Sain kommenttina Tylymuijalta ehdotuksen kirjoittaa jauhemaisten luomivärien käytöstä. Toiveena oli kuulla vinkkejä ja mokia :) Minähän tietenkin kirjoitan kun käsketään! Aiheen pohjustuksena sen verran, että minä en todellakaan ole siis mitään koulutusta meikkaukseen saanut, eli kaikki, mitä kirjoitan on amatöörin höpinää eikä näitä pidä ottaa minään ehdottomana totuutena ja ainoana oikeana vaihtoehtona.

Ensikosketukseni jauhemaisten luomivärien käyttöön taisi tapahtua joitain vuosia sitten, kun ostin Isadoran ihanan kimaltelevan, vihreän mineraaliluomivärin. Varsinkin kaupan valoissa väri kimalteli niin, etten minä, jota joskus kvartsiharakaksikin on kutsuttu, voinut jättää purkkia kaupan hyllylle. No, ensimmäinen "moka" taisikin olla se, että en ollut mitenkään tutustunut irtonaisina jauheina myytäviin luomiväreihin aiemmin, ja taisin kuvitella, että ne käyttäytyvät täysin samoin kuin perinteiset napeiksi rutistetut värit. Siinähän kävi sitten niin, että väriä luomelle laittaessa, ei ihanasta kimalluksesta tarttunut paljoakaan iholleni. Todennäköisesti yritin laittaa väriä vaahtomuoviaplikaattorilla, ja pohjustajana oli korkeintaan Lumenen silmämeikinpohjustaja, jos edes sekään. Väri jäikin lopulta jonnekin meikkipussin pohjalle muutaman käytön jälkeen, kun perinteisistä luomiväreistä tuntui kummasti irtoavan paremmin väriä luomillekin asti.


Eka jauheväri on vielä tallessa :)

Seuraavaan jauheluomivärikokemukseen menikin sitten pitkä aika. Oikeastaan olen käyttänyt jauhemaisia luomivärejä aktiivisesti vain noin vuoden verran. Tätä ennen käytin ihan tavallisia markettimerkkien puristeluomivärejä. Eihän niissäkään mitään vikaa ole, ja niistä löytyy yhtälailla hyviä ja huonoja tuotteita kuin jauheväreistäkin. Kaivelin vähän aikaa sitten esiin vanhan Isadoran suosikkipaletin, josta jäljellä on vain yksi väri ja ajattelin kyllä, että pitää sitäkin lähiaikoina kokeilla taas, voi olla että se tekee paluun jatkuvaan käyttöön, kun kokeilen sitä nykyisen paremman pohjustajani kanssa.

Palataanpa taas niihin jauheisiin...

Nykyisin olen vähän valveutuneempi jauheluomivärien käyttäjä. Vallankumous jauheisiin minulle oli tutustuminen Fyrinnaeen. Hehkutin värejä jo suosikeistani kertovassa postauksessa ja tulen niitä jatkossakin kehumaan vuolaasti. Fyrinnaen luomivärejä oli pakko saada heti, kun olin niitä ekan kerran kuvina nähnyt. Tilasin siis muutaman minipurkin Fyrinnaelta, ja odotellessani niiden saapumista googlailin netin syövereistä lisätietoa väreistä. Swatcheja ja arvosteluja etsiessä, tulin samalla lukeneeksi jos jonkinlaista vinkkiä ja ohjetta jauheluomivärien käyttöön. Meikkiblogit siis olivat oppiäitejäni aiheessa. Varmaan yleisin neuvo oli se, että aina kannattaa olla jokin pohjustaja käytössä jauheiden kanssa. Itse olinkin käyttänyt jo pitkään luomivärinpohjustajaa muutenkin, joten se ei ollut mitenkään uusi juttu. Pohjustajaa suosittelen itsekin varauksetta kaikille, jotka haluavat jauhevärejä käyttää.

Kun sain Fyrinnaen luomivärit sitten tahmeisiin tassuihini alkoi ahkera kokeilu ja opettelu. Aluksi minulla ei ollut käytössä mitään tahmeaa pohjustajaa ja pääasiassa käytin silloin värejä märkänä. Dippasin vain sivellintä pikkaisen veteen, pyyhin liiat vedet vesilasin reunaan, suti luomivärijauheeseen ja siitä sitten luomille. Jauhevärien käyttö märkänä on ihan toimiva tapa, mutta oman kokomukseni mukaan värien kimallus, intensiteetti, eikä pysyvyyskään, ole optimaaliset märkänä käytettäessä. Luomiväreille on myynnissä myös erilaisia mixing mediumeja, eli nesteitä jotka on suunniteltu luomivärien kanssa käytettäväksi. Minulla ei vain koskaan ole ollut ainuttakaan tällaista, joten en voi kertoa ovatko ne kuin oleellisesti erilaisia tai parempia käytössä kuin vesi.

Mikäli sitten haluaa mahdollisimman voimakkaan värin luomillensa, niin kannattaa kyllä hommata jokin tahmea pohjustaja sinne jauhevärin alle. Itse tilasin Fyrinnaen Pixie Epoxyn tätä varten heti toisella tilauksella. Muita tahmoja en ole käyttänyt, mutta kokeiluun voi ottaa vaikka Too Facedin Shadow Insurance Glitter Gluen, Darling Girl Cosmeticsin Glitter Gluen, Hi-Fi Cosmeticsin High Impact Shadow Fixin tai jonkin tahmeahkon voidemaisen luomivärin. Erilaisia pohjustajia irtoluomivärien käyttöön kyllä löytyy, vaikka googlettamalla. Tällaisia pohjustajia käyttäessä kannattaa huomioida, että monet niistä eivät toimi mattaluomivärien alla. Suurin virhe, mitä tahmeiden pohjustajien kanssa voi tehdä on laittaa niitä liikaa, silloin ne melko varmasti vain rullaavat luomivärit luomivakoon. Varsinkin jos omaa rasvoittuvat luomet, kannattaa tahman alle ensin laittaa jokin tavallinen silmämeikinpohjustaja. Tahmea pohjustaja levitetään luomille samoin kuin muutkin pohjustajat, pieni määrä ainetta luomelle ja sormella taputellaan ja levitetään tasaisesti halutulle alueelle. Itse en mitään hirveitä mokia tahmeiden pohjustajien kanssa ole tehnyt, mutta kyllä ainetta joskus on hieman liikaakin lipsahtanut ja luomivärit alkaneet pakenemaan luomivakoon.


Isadora Mineral Eye Shadow 45 Pearly Emerald

Fyrinnae Steampunk

Yllä olevissa swatcheissa värit vasemmalla paljaalla iholla, keskellä ELF Eyelid Primerin päällä ja oikealla Fyrinnaen Pixie Epoxyn päällä. Tavallinen pohjustaja tekee jo ison eron väriin ja myös sen pysyvyyteen. Tahmean pohjustajan päällä väri on voimakkain ja tasaisin, vaikka kuvissa väri näyttää myös ELFin pohjustajan päällä yhtä voimakkaalta kuin Pixie Epoxyn. Kuvat otettu luonnonvalossa.

Seuraava tärkeä asia jauheluomivärien käytössä onkin se, millä sitä väriä sinne luomelle levittää. Vaahtomuoviaplikaattoria en niille kyllä voi suositella, vaan kannattaa ottaa sivellin käyttöön. Se minkälaista sivellintä tykkää käyttää riippuu ihan siitä, kuka siellä siveltimen varressa on. Minulle pääasia on, että sivellin on suhteellisen jäykkä, ja litteä luomiväriä levittäessä ja sitten taas pehmeä ja tuuhea kun haluan häivyttää väriä. Siveltimen ei mielestäni tarvitse olla superkallis, mutta kyllähän parempilaatuisilla siveltimillä varmasti voi lopputulostakin parantaa.


ELF Eye Shadow Brush & Blending Eye brush - toimivat

Nimetön sivellinsetin aplikaattori - ei toimi

Viimeinen asia onkin sitten varmaan, että miten sen värin levittää. Jauhevärin levitys ei sinänsä ole sen kummempaa kuin kiinteänkään. Väriä siveltimeen ja menoksi :) Sen verran ehkä kannattaa kuitenkin tehdä, että kopsauttaa sivellintä vaikka väripurkin reunaan, jotta ylimääräinen väri irtoaa siveltimestä. Jotkin värit myös tarttuvat parhaiten taputtelemalla väri siveltimellä sen sijaan, että vetelisi sillä ees taas pitkin luomea. Tahmean pohjustajan kanssa ei välttämättä ole niin väliä veteleekö vai taputteleeko. Jos väri tahtoo kopsautuksesta huolimatta varista poskille, voi niille laittaa perinteisen puuterijarrun, eli runsaasti irtopuuteria poskille, jonka voi pyyhkäistä varisseen värin kanssa helposti pois tai sitten jättää muun meikin teon silmämeikin jälkeen, jolloin varisseet värit voi huoletta poistaa vaikka meikinpoistoaineella.

Omat suurimmat mokat on varmaan juuri olleet ne kerrat kun on ottanut oikein kunnon kasan väriä siveltimeen, silloin väri kyllä varmasti päätyy muuallekin kuin silmiin. Joskus on muu meikki mennyt uusiksi kun väriä on ollut ympäri naamaa ja sitä on sitten hinkattu topseilla, vessapaperilla, ja ties millä niin kauan, että kaikki muukin naamalla ollut tavara on lähtenyt mukana. Itse en ilmeisesti koskaan aio oppia tekemään silmämeikkiä ennen muuta meikkiä...

Ei niiden jauhevärien käyttö siis niin ihmeellistä ole. Jos minä tumpelo olen niitä oppinut käyttämään, niin varmasti siihen pystyvät kaikki, jotka vain haluavat kokeilla. Ehkä kaikkein paras neuvo, mitä voisin antaa onkin se, että kokeilee rohkeasti. Ei se niin kamalaa ole, jos värit menee aluksi minne sattuu, ne saa kyllä aina pois. Kokeilu on kuitenkin ainut tapa oppia tekniikka, joka sopii itselle parhaiten. Aluksihan voi hommata yhden jauheluomivärin ja yhden siveltimen, jos niitä ennestään ei ole, ja kokeilla ihan veden kanssa märkänä väriä. Silloin ei tarvi käyttää paljoakaan rahaa kokeiluun. Jos sitten innostuu jauheväreistä enemmänkin voi hommata jotain tahmeaa pohjustajaa, enemmän siveltimiä ja tärkeimpänä tietenkin enemmän niitä värejäkin ;)

2 kommenttia :

  1. Vähillä mokilla olet jauhekaaoksesta selvinnyt..itse kun olen moneen kertaan jauhemaisiin väreihin yrittänyt aikoinaan tuttavuutta tehdä ja jessus sitä jauhepöllähdyksien määrää..ihan älytöntä sutaamista. Jauheet oli kasvojen alaosassa, paidalla, lavuaarissa, meikkipöydällä...Aina tuhahtaen lopetin yrittämästä kunnes parin vuoden päästä jokin blingbling-väri sai innostumaan jauheista. Sitten se pohjustuksen tärkeys valaistui jossain vaiheessa..ja asiat alkoivat sujua kaikenkaikkiaan siistimmin ja värikkäämmin. Vieläkään en mikään mestarislaittaja ole, mutta jo saan värit jotakuinkin sinne minne pitää. Jauhemaisissa luokkareissa kun on nuo sävyt niin upeita ja intensiivisiä, että haluaisi käyttää enemmänkin. Ja siksi kaikenlaiset vinkit ovat tervetulleita niiltä joilla tämä homma lähtee jo selkärangasta..Eli tack ja pock.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kyllä vähän itsekin ihmettelen, ettei sen pahempaa sotkua oo saanu aikaan. Tosin just tässä sain muutaman uuden luomivärinäytteen ja onnistuin pölläyttämään sitä kaikkein ihaninta niistä peitolleni. Apinakuvioinen pussilakana on nyt vähän sininen :)
      Toivottavasti tästä postauksesta oli edes jotain apua. Mun mielipide on vahvasti tosiaan se, että kannattaa vaan rohkeesti niillä jauheilla leikkiä niin kyllä se homma alkaa pikkuhiljaa helpottuun!

      Poista